Radionica: Napadi na pravo na pobačaj

Foto: Mia Mrvelj

U četvrtak, 21. ožujka s početkom u 19 sati u prostoru DKC Šesnaestica održat će se radionica o napadima antirodnog pokreta na pravo na pobačaj. Voditeljica radionice je Maja Gergorić. Sudjelovanje na radionici je besplatno uz prethodnu prijavu.

„Spasimo nerođenu djecu.“

„Zaštitimo najugroženiju manjinu.“

„Molitvom spasimo život.“

Ako te ove fraze ljute, ako želiš znati tko i što stoji iza njih ili ako ne znaš o čemu se radi ali su ti bitna reproduktivna prava, pridruži nam se na radionici na kojoj ćemo zajedno istraživati napade antirodnog pokreta na pravo na pobačaj.

Iako (zasada) neuspješni, napadi na pravo na pobačaj u Hrvatskoj su konstantna pojava. Još od 1990-ih, protivnici pravu na pobačaj nastoje ga potpuno zabraniti ili ozbiljno ograničiti. Međutim, posebice u zadnjih 10 godina, ti pokušaji su učestaliji, rasprostranjeniji i glasniji, a njihove aktivnosti raznovrsne. Primjere takvih napada vidimo kroz prosvjede poput Hoda za život i molitvi ispred bolnica, prijedloge zakona za zabranu pobačaja, prijedloge upućene Ustavnom sudu, kao i kroz postojeće prepreke pravu na pobačaj, poput priziva savjesti i visokih cijena zahvata.

Na radionici ćemo istražiti nastanak antirodnog pokreta, istaknuti koja prava i skupine ciljaju, analizirati različite strategije koje koriste kako bi postigli svoje ciljeve te naučiti kako prepoznati i odgovoriti na njihovu argumentaciju.

Voditeljica radionice je Maja Gergorić koja je diplomirala politologiju i rodne studije, zbog čega se i formalno može nazvati promicateljicom rodne ideologije, dženderistkinjom i zagovarateljicom rodnog ludila. Njezin interes i znanje za antirodnim pokretima proizlazi iz toga što će uskoro i doktorirati na temu nastanka antirodnih pokreta u postkomunisitčkoj Europi na sociologiji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Maja ima bogato iskustvo u istraživanju napada na reproduktivna prava, o čemu već godinama drži predavanja, vodi radionice, provodi istraživanja i piše znanstvene članke.

Prijave za sudjelovanje na radionici zaprimaju se na e-mail: emina@voxfeminae.net. Broj mjesta je ograničen, stoga požurite s prijavama.


Povezano