qFEST – Festival drugog i drugačijeg

Drugo izdanje qFESTa – Festivala drugog i drugačijeg starta u subotu, 19. svibnja s predstavom Tri Gvineje po tekstu Virginije Woolf u Gradskom kazalištu Mladih Split. U partnerskoj organizaciji kolektiva queerANarchive i Cenzure Plus festival donosi bogat društveni i kulturni program koji se realizira u susret Splitskom prideu, koji je najavljen za 23. lipnja.

Nakon nekoliko sezona raštrkanog kulturnog i društvenog programa LGBTIQ+, ljudskopravaških i srodnih organizacija koji se odvijao u susret Splitskom prideu, 2017. godine kolektiv queerANarchive inicirao je objedinjenje programa u festivalskom formatu te je tako nastao qFEST – Festival drugog i drugačijeg. Nastavljajući se na sadržajno šarolik program, mnoštva organizatora i izvođača drugo izdanje festivala donosi predstave, koncerte, izložbe, filmske projekcije, radionice, partije i druge kulturno-društvene programe koji će se realizirati u periodu od 19. svibnja do 23. lipnja ove godine. Programe festivala objedinjuje to što se bave problemom drugog i drugačijeg u društvu danas. Umjetnički izričaji nastali na intersekciji ljudskih i inih prava žena, lezbijki, gejeva, trans, interseks i rodno neodređenih osoba, izbjeglica, migranata pa i tovara, koje je suvremeno društvo stavilo na margine imaju za cilj senzibilizirati širu javnosti na pitanja drugog i drugačijeg, te time kreirati afirmativnu atmosferu u susret ovogodišnjem Splitskom prideu, najavljenom za 23. lipnja.

Festival partnerski provode kolektiv queerANarchive i udruga Cenzura Plus uz podršku brojnih suradničkih organizacija civilnog društva, neformalnih inicijativa i aktivista.

Svi programi festivala besplatni su za građane i građanke.

Program qFESTa

subota, 19. svibnja, 20:30 h

Gradsko kazalište mladih, Prokurative, Trg Republike 1/I, Split

PREDSTAVA – TRI GVINEJE

Predstava Tri gvineje je scenska adaptacija prva dva dijela istoimenog eseja, jednog od posljednjih radova Virginie Woolf, s dodatom poezijom pjesnika Wilfreda Owena. Djelo zagovara korjenitu vrijednosnu preobrazbu u društvu i propituje hijerarhijski ustroj društva temeljen na patrijarhatu, nacionalizmu i fašizmu. Predstava beogradskog redatelja Bojana Milosavljevića je u formi scenskog eseja i traje oko 60 minuta nakon čega će biti organiziran razgovor s publikom na temu rodnih odnosa u društvu.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”

ponedjeljak – petak, 21.-25. svibnja, 19 – 21 h

Tiskara, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

RADIONICA FANZINA – PEDERLUK U DOBA TURIZMA

Sezona je počela, turisti su u gradu ali i na aplikacijama za dateanje. Radionica fanzina kroz intervjue, ankete te izradu vizualnog materijala istražuje odnose lokalnih muškaraca i turista.

Prijave na mail: queeranarchive@gmail.com

queerANarchive

petak, 25. svibnja 21 – 01 h

Chillton bar Split, Jadranska 1, Split

BITCHERIN PARTY

Tradicionalno okupljanje splitskih lezbi. Na programu su premijera završne epizode prve sezone web serije Maništra pomidore, puno plesne muzike i dobre vibre.

Neformalna inicijativa Bitcherin

nedjelja, 27. svibnja, 11 – 19 h

Mali amfiteatar, Park šuma Marjan, Split

3. DANI TOVARA

Ovogodišnje izdanje Dana tovara uz bogat glazbeni program, čitanja poezije, likovne izložbe i radionice za djecu, mlade i odrasle donosi i prezentaciju nove publikacije “Toward Europe”, te neizostavno druženje s marjanskim tovarima.

Toward Europe/Uzgon

srijeda, 30. svibnja, 19h (otvaranje)

četvrtak, petak, 31. svibnja – 1. lipnja, 18 – 21 h

Galerija MKC, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

RUBEN MONTINI – NE MOGU BEZ

Nakon Londona, Berlina i Nuora (Italija) projekt  Ova anonimnost je subverzivna Rubena Montinija dolazi u Split. Platno dugo tridesetak metara te široko metar i pol, po zamisli umjetnika obići će sve europske države. Na svakoj postaji, kao vid kolektivnog performansa, umjetnik poziva građane i građanke, bez obzira na prethodna znanja i iskustva, da u tehnici ručnog veza doprinesu finalnom djelu. U vrijeme političkih nestabilnosti i dovođenja u pitanje jedinstva Europe, u svojoj finalnoj verziji, kad se specifičnosti individualnih rukopisa stope u kolektivni izričaj, rad metaforički progovara o ljepotama različitosti i jedinstvu postignutom zajedničkim naporima.

Kao uvod u ovaj kolektivni performans, na samom otvaranju izložbe autor izvodi samostalni performans One person protest – Protest jednog čovjeka.

Queer Sport Split

subota, 2. lipnja, 12 h (otvaranje); nedjelja – petak, 3. – 8. lipnja, 9 – 21 h (osim ponedjeljkom)

Stara gradska vijećnica, Pjaca, Narodni trg, Split

VIANNEY LE CAER – BEIRUT SUN BATHERS

Izložba Vianney Le Caera, francuskog fotografa s Londonskom adresom, predstavlja seriju od dvadesetak fotografija u boji objedinjenih pod zajedničkim nazivom Beirut Sun Tanners. Fotografije prate grupu lokalnih muškaraca koji se u zimskom periodu sunčaju i kupaju na plaži Američkog sveučilišta u Beirutu. Prikazi osunčanih muškaraca različite životne dobi u trenutcima zaigrane komunikacije, međusobnog apliciranja krema za sunčanje ili brijanje torza i leđa otkrivaju zanimljivu dinamiku ove neobične zajednice.

queerANarchive

ponedjeljak – petak, 4. – 8. lipnja u 18- 20 h

LGBT Centar Split, Ulica kralja Tomislava 8, Split

RADIONICA TRANSPARENATA ZA PRIDE

Neka se i vaš glas čuje. Recite to transparentom. A možete ga i sami nositi u povorci.

Neformalna inicijativa Bitcherin, Rišpet

ponedjeljak, 11. lipnja, 21 h

Negdje u gradu Split – iznenađenje

VOGUE FLASH MOB

Svjetski poznati vogue plesači Monika Yamamoto i Viktor Yamamoto uz pomoć zagrebačkih voguera pripremaju iznenađenje negdje na ulicama Splita.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”, Queer Sport Split, Flamingo, Prostor Plus, Clubture, Uzgon

utorak, 12. lipnja, 18 – 22 h

Plava dvorana, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

VOGUE/HR

Hrvatska turneja Monike Yamamoto i Viktora Yamamota, podržana skupinom zagrebačkih voguera splitskoj plesnoj public približit će ples vogue koji svoje korijene vuče iz afroameričke LGBTIQ+ zajednice New Yorka. Monika i Viktor, pobjednici velikog broja vogue natjecanja, održat će u Splitu program koji se sastoji od tri dijela: panela na kojem će predstaviti kulturu voguea, odnosno ballroom kulturu, zatim plesne radionice na kojoj će zainteresirane polaznike naučiti osnovne elemente različitih stilova plesa vogue te večernjeg programa na kojem će prenijeti dio atmosfere vogue balova, odnosno natjecanja.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”, Queer Sport Split, Udruga Flamingo, Prostor Plus, Clubture, Kolektiv Style Force

ponedjeljak – petak, 11. – 15. lipnja 18 – 21 h

Tiskara, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

RADIONICA SITOTISKA – PEDERUŠA

Pederuša je imenica ženskog roda s kojom je pederulu ušao u svakodnevni govor. Na radionici sitotiska istražit će se slični primjeri širenja pederluka, nacrtati prikladni crteži i slogani te isti otisnuti na prišivače. Kroz praktičan rad sudionici radionice upoznat će se s cijelim procesom sitotiska te imati priliku realizirati i druge motive po vlastitom nahođenju.

Prijave na mail: queeranarchive@gmail.com

queerANarchive

petak, 15. lipnja,19 h

LGBT Centar Split, Ulica kralja Tomislava 8, Split

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA BEYOND BINARY

Projekt Beyond Binary suradnički je projekt Queer Sport Splita i partnerskih organizacija koji ispituje sportske norme i propise koji se temelje na vrlo ograničavajućoj binarnoj segregaciji muških / ženskih sportova, pretpostavljaju muške/ženske karakteristike i često projiciraju heteronormativne konstrukcije – poput miješanih (raznospolnih) parova kao osnovnih timova. Projekt se provodi kroz program Europske komisije Erasmus+ Sport u partnerstvu s organizacijama Out in Slovenija, Seitenwechsel Sportverein für FrauenLesbenTrans*Inter* und Mädchen, Berlin, Njemačka, LEAP Sport Scotland, UK, i Aquahomo, Pariz, Francuska.

Queer Sport Split

petak, 15. lipnja, 20 h

LGBT centar Split, Ulica kralja Tomislava 8, Split

MOJA DUGINA OBITELJ

Članice i članovi udruge Dugine obitelji, koja okuplja LGBTIQ* parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o planiranju obitelji, predstavit će slikovnicu “Moja dugina obitelj”. Cilj ove slikovnice je jačanje socijalne integracije djece koja imaju istospolne roditelje te promicanje tolerancije i poštovanja različitosti. Slikovnica je namijenjena djeci predškolske dobi te prikazuje sličice iz života dvoje djece s istospolnim roditeljima.

Dugine obitelji

subota, 16. lipnja, 17 – 05 h

Gljev, Sinj

qFEST@GLJEVSTOCK

Gljevstock festival je zamišljen kao neformalna svirka uz druženje članova sinjskih bendova i njihovih prijatelja. Prvi je put održan 2010. godine. Glavni cilj festivala je druženje i sloboda, te kao takav nikad nema ogradu, bendovi uvijek sviraju prezentacijski, a ne natjecateljski, dok su kampiranje i ulaz besplatni. Gljevstock u suradnji s Cenzurom Plus, ove godine otvaraju Domaćigosti, zbor koji putem glazbe nastoji približiti kulture koje se ne poznaju, jednu drugoj, ukazati na položaj izbjeglih i diskriminaciju imigranata.

Radionice: Radionica Dreamcatcher-a, Radionica Makrame-a,Holla Hoop radionica, Masaža, Joga, Hramov Cirkus, Radionica kukičanja – 1000 zastavica subverzije.

Gljevstock, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”, Queer Sport Split, Uzgon, queerANarchive, Teserakt

ponedjeljak, 18. lipnja, 20 – 22 h

Beton Kino, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

QUEER FACES MIGRANT VOICES

Queer Faces Migrant Voices projekt je koji mladim queer migrantima i izbjeglicama pruža priliku da kroz medij radij i fotografije da vlastito iskustvo seksualnih i kulturnih identiteta podijele s drugima.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”, queerANarchive, Stichting art.1

utorak, 19. lipnja, 20 – 22 h

Beton kino, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

INTERNATIONAL QUEER AND MIGRANT FILM FESTIVAL

qFEST donosi izbor filmova s International Queer and Migrant Film Festivala koji jednom godišnje u Amsterdamu predstavlja filmove koji se bave temama LGBTIQ+ manjina iz perspektive migracija. U Beton kinu će biti prikazani sljedeći filmovi:

Elias, (Nizozemska, 2017.) režija Lucas Van der Rhee, 13 min

Elias živi i radi u malom lučkom mjestu Ijmuidenu u Nizozemskoj. Živi s bratom Kemalom i nedostaju mu roditelji koji su se vratili u Tursku. Kada braća sobu od roditelja iznajme Tomu, Elias otkriva nove stvari o sebi.

Chronic, (Libanon/Njemačka, 2017.) režija Mohamed Sabbah, 89 min

Fotograf Omar ima poseban odnos sa smrću. Pokušava ga izraziti kroz novi projekt. Između zidova studija susreću se fotograf i tri osobe. Njihova tijela izražavaju priče o seksu, ljubavi i traumi u Bejrutu.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”, queerANarchive, International Queer and Migrant Film Festival

četvrtak – petak, 21. – 22. lipnja, 20 – 22 h

Beton kino, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

LGBT FILM FESTIVAL LJUBLJANA

LGBT Film Festival iz Ljubljane najstariji je LGBT filmski festival u Europi. Kroz presjek slovenske produkcije filmova vezanih uz festival upoznat ćemo se s utjecajem festivala na slovensko društvo. Festival će predstaviti Polona Černič iz Društva ŠKUC.

queerANarchive, Društvo ŠKUC

petak, 22. lipnja, 18 – 20 h

Beton kino, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

FRANKO DOTA: NA RASKRŠĆU TRADICIJE I SEKSUALNE MODERNOSTI: MUŠKA HOMOSEKSUALNOST U SOCIJALISTIČKOJ JUGOSLAVIJI

Sve do 1950-ih homoseksualnost je u socijalističkoj Jugoslaviji smatrana “buržoaskim i izopačenim” proizvodom “nezasitnog kapitalizma”, a mogli su joj biti skloni jedino “dekadentni intelektualci”, građanska klasa, svećenici i neradnici, na koje se gledalo kao na “kvaritelje zdrave radničke omladine”. No s popuštanjem ideološke prezasićenosti i velikim društvenim modernizacijskim zamahom, liječnici, seksolozi i pravnici sve su učestalije i glasnije u javnosti stali zagovarati nužnost potpune dekriminalizacije muške homoseksualnosti. Predavanje na temu muške homoseksualnosti u SFRJ 1945. – 1989. održat će dr.sc. Franko Dota.

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “CENZURA PLUS”, queerANarchive

subota, 23. lipnja, 18 sati

Đardin, Split

PRIDE

Splitski Pride progovara o problematici obitelji, zagovara prihvaćanje identitetske, rodne i seksualne slobode, opire se homofobiji, transfobiji i autohomofobiji te promiče vidljivost LGBTIQC++ zajednice u Splitu i okolici. Organizatori pozivaju sve ljude dobre volje da svojim sudjelovanjem u povorci podrže pravo pojedinca na samoodređenje i slobodu odabira načina života, čak i kada se on ne uklapa u ustaljene društvene norme.

Nakon tradicionalne povorke centrom grada, u Đardinu će se održati prigodni zabavni program uz glazbu, light show i mnogo iznenađenja.

Ujedinjena splitska LGBTIQ+ scena

subota, 23. lipnja, 23 – 05 sati

Klub Kocka, Dom mladih, Ulica slobode 28, Split

AFTER PRIDE PARTI

Nakon povorke zabava se nastavlja u Kockinom hodniku.

Koalicija udruga mladih


Povezano