Pussy Riot dolaze u Zagreb

3.12.2018. u Kinu Tuškanac u Hrvatskoj su po prvi put nastupile Pussy Riot, koje su tom prilikom izvesti svjetsku premijeru svog performansa ‘Riot Days’ u potpuno novom aranžmanu i s novom postavom. Događaj je organizirao Human Rights Film Festival.

Maskirane i obavijene velom tajne gostovale su u Zagrebu te time omogućile svima zainteresiranima da posvjedoče njihovom energičnom nastupu.

Kada su u drugom poluvremenu finalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske na teren utrčali jedan policajac i tri policajke, u početku nikome ništa nije bilo jasno. Nogometni reprezentativci reagirali su sukladno stanju na terenu: dobro raspoloženi Kylian Mbappé je s policajkom koja je prekinula meč razmijenio high five pozdrav, dok je živčani Dejan Lovren počeo agresivno naguravati mladića odjevenog u policijsku uniformu u želji da se prekinuti meč što prije nastavi. Zlobnici bi čak išli toliko daleko te bi sugerirali kako reakcije nogometaša relativno vjerno oslikavaju stav tih država o protestu kao umjetničkoj formi.

Finalna utakmica se ubrzo nastavila, a još prije njenog završetka internetom se proširila vijest kako je dotičnu protestnu akciju ostvarila ozloglašena umjetnička skupina Pussy Riot proslavljena sličnim hrabrim umjetničkim akcijama na čelu s najpoznatijom: snimanjem spota za pjesmu “Punk prayer: Mother of God Drive Putin Away” u Katedrali Krista Spasitelja u Moskvi nakon čega su tri članice grupe završile u višemjesečnom pritvoru. No, ta dva najpoznatija performansa grupe Pussy Riot tek su vrh sante leda njihovih neustrašivih pokušaja da skrenu pažnju na represivnost Putinovog režima zbog čega su njihovi članovi i članice često hapšeni, premlaćivani pa čak i bičevani od strane Kozačke garde u Sočiju tijekom Olimpijskih igara. Svojim prepoznatljivim vizualnim identitetom Pussy Riot su već davno nadišle granice getoiziranog kruga umjetničkih performera te postale dio pop kulture gostujući u popularnim TV serijama poput “House of cards” ili na koncertima megazvijezda poput Madonne, dok ih povjesničari/ke umjetnosti već sada stavljaju u najviši rang aktivističke umjetnosti.

Događaj je organizirao HRFF u suradnji sa Zakladom Solidarna, MAMA-om, Klubom Močvara i GONG-om.

Više informacija o događanju možete potražiti na Facebook stranici događanja.

Povezano