Strip “Nasta Rojc: Ja borac” i popratna izložba

Promocija stripa “Nasta Rojc: Ja borac”, autorica Leonide Kovač i Ane Mušćet i otvorenje izložbe Ane Mušćet “Nasta Rojc: Ja borac – kolaži” održala se u četvrtak, 31.1. 2019. u predvorju knjižnice MSU-a.

Strip su predstavile autorice dr.sc. Leonida Kovač i vizualna umjetnica Ana Mušćet, povjesničarka stripa Irena Jukić Pranjić i uredice Jasna Jakšić i Vesna Meštrić.

Grafički roman “Nasta Rojc: Ja borac” zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarice Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umjetnosti dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj. Scenarij je sastavila dr. sc. Leonida Kovač, autorica ključnih studija o Nasti Rojc, čije je dugogodišnje istraživanje djela i života omogućilo da se umjetnički doprinos Naste Rojc sagleda u sasvim drugom svjetlu.

Autorica kolaža je vizualna umjetnica Ana Mušćet, koja je uvid u arhivsku građu proširila istraživanjem digitaliziranih materijala – iz formalnih i neformalnih i privremenih arhiva – o suvremenim događajima na koje se pojedine kompozicije odnose. Dio izvornih kolaža, koji su izvedeni i fotografirani za prijelom stripa, bili su predstavljeni na izložbi “Nasta Rojc: Ja borac – kolaži” u predvorju čitaonice Muzeja suvremene umjetnosti do 3. ožujka 2019.

Grafičko oblikovanje publikacije i izložbe potpisuje Željko Serdarević.
Uz hrvatsko, objavljeno je i englesko izdanje u prijevodu Marine Schumann.


Povezano