Predavanje: Toulouse Lautrec i noćni život Pariza

U utorak, 12. ožujka, s početkom u 17:30 u DKC Šesnaestica održava se predavanje o slikaru  Henri de Toulouse-Lautrecu , kojim udruga Klo team nastavlja niz predavanja iz likovne umjetnosti. Predavačica je Martina Božić, prof. povijesti umjetnosti.

Cilj predavanja je približiti teme iz likovne umjetnosti svim ljubiteljicama i ljubiteljima umjetnosti i onima koje će to tek postati. Likovna umjetnost je sastavni dio života svake osobe, ona je odraz društva i vremena u kojem nastaje. Analiziranje likovnih djela, pojava i umjetničkih pravaca pridonosi razumijevanju društvenog, kulturnog i povijesnog konteksta u kojemu se javljaju. Time se njeguje kultura dijaloga, tolerancija, prihvaćanje različitosti, što čini okruženje u kojem živimo kvalitetnijim i ugodnijim.

Henri de Toulouse-Lautrec francuski je slikar i grafičar razdoblja postimpresionizma. Podrijetlom iz plemićke obitelji, na specifičan način sudjeluje u likovnom životu tog vremena. Sudjelujući aktivno u noćnom životu Pariza krajem 19.st. u svojim djelima donosi atmosferu kavana, kabareta, cirkusa i javnih kuća na Montmartreu. Prikazuje polusvijet Pariza bez kritike, ali i bez uljepšavanja. Upoznaje nas s popularnim osobama tog vremena, izrađuje poznate plakate za predstave. Njegov privatni život prožet je nizom nesretnih događaja koji su također obilježili njegovu umjetnost.

Predavanja su besplatna, a ako želite podržati rad udruge Klo team biti ćemo Vam zahvalni na donaciji nakon predavanja prema vlastitim mogućnostima.

Najava sljedećeg predavanja:

  • 26.3.2024. (utorak) – 17:30–18:30 – “Frida Kahlo – ljubav i bol”

O predavačici Martini Božić:

Završila sam Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu u kojoj sam i zaposlena kao nastavnica povijesti likovne umjetnosti. Diplomirala sam povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugogodišnja sam članica kreativne udruge Klo team. Niz godina držala sam predavanja iz povijesti umjetnosti na Sveučilištu za treću životnu dob. Kao vanjska suradnica povremeno držim predavanja u Narodnom sveučilištu Dubrava. Uživam u svom poslu i predavanjima.


Povezano