Naša lista za 11. izdanje 25 FPS festivala

Jedanaestu godinu za redom 25 FPS prikazuje nazanimljivije od eksperimentalnog, inovativnog i umjetničkog filma! Festival se otvara danas u 20h u kinu SC projekcijom najnovijeg rada austrijskog umjetnika Petera Tscherkasskog, The Exquisite Corpus. 

Uz programe konkurencije, grupirane u posebne tematske cjeline koje se prikazuju u dva termina u četvrtak, petak i subotu, Festival 25 FPS pripremio je filmove u kategorijama Ode filmu, Expanded Cinema, Žiri predstavlja i Refleksi te predavanja i razgovore s autorima. Dodjela nagrada i projekcija nagrađenih filmova zakazana je nedjelju, 27. rujna, posljednji dan Festivala.

28. i 29. rujna, dio zagrebačkog programa moći ćete pogledati u riječkom Art-kino Croatia.

Program i raspored projekcija u cijelosti su dostupni ovdje, a mi smo izabrali nekoliko nama najzanimljvijih uradaka.

Sarah Vanagt, Na javi

Kratki film Na javi prikazuje povjesničarku Katrien Vanagt – koja je proučavala Plempijeve latinske zapise – u koži 21-stoljetne Plempijeve učenice. Njezina rođakinja, filmska autorica Sarah Vanagt, prisutna je i bilježi kako ova moderna „Plempija“ predano slijedi učiteljeve upute. U jednoj mračnoj briselskoj kuhinji one svjedoče rađanju slike u oku.

Film pogledajte 26.9. u Kinu SC u 18h

Nicole Hewitt, Ova žena se zove Jasna 01

Prva epizoda projekta u tijeku koji se bavi mislima i glasom Jasne, poluizmišljene administratorice pri Haškom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Projekt u montaži spaja tekst i slike te tako gradi nesigurnu priču od službene i osobne povijesti, propitujući procese vidljivosti i nevidljivosti u medijima i arhivu, prijevod i prijenos koletivnih dojmova, te upisivanje i neupisivanje sadržaja, poruka sa slika i iz filmova i teorija u kolektivno sjećanje.

Godine 1991. Jasna je u hrvatskoj studirala, zatim je emigrirala u Nizozemsku, a zatim se zaposlila kao administratorica na Haškom sudu. Jasna razmišlja o značenju crnog okvira u analognoj fotografiji i žali za time što se u digitalnoj fotografiji izgubio dok promatra uvećane piksele izravnog prijenosa sudske rasprave.

Film pogledajte 25.9. u Kinu SC u 18h

Jesse McLean, I’m in Pittsburgh and It’s Raining

Prema anegdoti, Andy Warhol jednom je zamolio Velvet Underground da ploča s njegovim imenom namjerno preskače na pjesmi I’ll be Your Mirror. Slušatelji bi, pred beskonačnim ponavljanjem tog stiha, bili prisiljeni obratiti pažnju i ručno pomaknuti iglu. Grupa je odbila taj zahtjev. I’m in Pittsburgh and It’s Raining odaje počast tom konceptu: i radnji i ideji zaustavljanja refleksivnog trenutka.

Film pogledajte 26.9. u Kinu SC u 20h

Pauline Julier, Nestanak Aïtua 

Poetičan esej o Tuvaluu, mikrodržavi u južnom Pacifiku, povlači paralele između nestanka zemlje uslijed porasta razine mora i zamišljenog brisanja njezinih stanovnika. Metaforička bajka o modernizaciji zemlje odvija se na otoku tijekom jednog noćnog posjeta i prikazuje otočki krajolik i kao prekrasan i kao strašan.

Film pogledajte 24.9. u Kinu SC u 22h

Randa Maroufi, Park

Kamera polagano vijuga napuštenim lunaparkom u središtu Casablance. S jedne strane film ocrtava portret mladih koji posjećuju ovo mjesto, a s druge razotkriva djeliće iz njihova života, pažljivo kadrirane i često nadahnute slikama s društvenih mreža.

Želja za preispitivanjem različitih perspektiva i umnožavanjem mogućnosti: politički nabijeni trenuci, opasnost zaustavljena u vremenu, trenuci prije ispada… između neposrednosti i iluzije, publika promatra „što će se dogoditi“ i pozvana je da prigrli doživljaj trajanja.

Film pogledajte 25.9. u Kinu SC u 20h

Fern Silva, Lelujave krošnje

Lelujave krošnje bave se nizom povijesnih događaja koji su oblikovali današnji izgled Evergladesa u Floridi, pričajući fikcionalnu priču o njegovoj geološkoj budućnosti i učincima i na izvorne i na egzotične stanovnike. Na tragu nedavnih špekulacija da će floridski zakonodavci konačno uložiti milijarde dolara u fondove obnavljanja, radnja ovog filma odvija se u smjeru budućeg ekološkog Evergladesa.

Film pogledajte 25.9. u Kinu SC u 20h

Marguerite Duras, Ruke u negativu

Rukama u negativu nazivaju se slike ruku pronađene u magdalenskim spiljama na jugu atlantske Europe. Rubovi tih ruku – raširenih i utisnutih na stijenu – natopljeni su bojom. Najčešće plavom i crnom, katkada crvenom. Ne postoji nikakvo objašnjenje ovog običaja.

Film pogledajte 25.9. u Kinu SC u 16h

Suzan Pitt, Crocus

Dirljivo intiman i snovit autoportret mlade umjetnice i njezina sukobljenog, prizmatičnog identiteta majke, supruge i seksualnog bića.

Film pogledajte 27.9. u Kinu SC u 16h

Martha Rosler, Semiotika kuhinje

Američka umjetnica Martha Rosler u svojem radu Semiotika kuhinje iz 1975. feministički kritizira, navodeći abecednim redom kuhinjska pomagala i otkrivajući nesvjesnu nasilnost i otuđujuću moć nekih od njih.

Film pogledajte 26.9. u Kinu SC u 16h.

Martha Colburn, Kolesterol

Ovaj found footage–film, koji autorica smatra „komentarom svojeg stava o američkoj opsjednutosti nezdravom hranom“, pretvara ponavljajuću radnju žvakanja masne hrane u niz ručno obrađenih slika te tako naglašava neočekivan epikurejski stav potrošačke kulture.

Film pogledajte 26.9. u Kinu SC u 16h.


Povezano