Petra Zlonoga: Jedan od mnogih

Otvorenje izložbe Jedan od mnogih autorice Petre Zlonoge održat će se u srijedu, 24. listopada u Galeriji SC u 20 sati. Otvorenju izložbe prethodit će premijera animiranog filma Jedan od mnogih u 19:30 sati u MM centru.

Nakon projekcije filma uslijedit će kratki razgovor s autoricom i njezinim suradnicima na filmu. Izložba je otvorena do 31. listopada.

Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi umjetnice i animatorice Petre Zlonoge koja je svojim dosadašnjim radom postigla zapažen status u animaciji u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovom prilikom autorica će predstaviti kreativan proces nastanka i svojevrsno „proširenje“ svijeta istoimenog animiranog filma.

Kako na filmu, tako i u galerijskom prostoru, riječ, crtež i zvuk provode nas kroz međusobnu igru. Predočavajući svijet jednog lika, uvode nas u njegovu osobnu ali istovremeno i vrlo univerzalnu ljudsku potragu za smislom.

Ja sam jedan. Jedan od mnogih.
Jedan od svih, a ipak jedini.
Što je to što tražim, a vječno mi izmiče?

Prepuštajući se kreativnim impulsima, autorica izvodi različite idejne i tehničke kombinacije. Prevodi riječi u crteže, crteže u zvukove, zvukove u riječi i obrnuto, višestruko mijenjajući formu onoga na čemu radi.

Rad Petre Zlonoge predstavlja odmicanje od klasičnog procesa stvaranja animiranog filma. Umjetnica svoj proces ne bazira na unaprijed definiranoj narativnoj i vizualnoj kompoziciji, već idejni impuls prepušta slobodnom kretanju u svim produkcijskim fazama. Ovaj slobodan proces kreativnog promišljanja u potpunosti može izmijeniti i preokrenuti početni idejni koncept te stvoriti umjetničko djelo u kojemu se iščitava autoričina intimna igra. Transformacijom segmentnih jedinica, koji sami sebe spontano organiziraju i pokreću, Petra stvara prepoznatljive cikluse koji se odvijaju na filmu i u galeriji. Svijet u svom sveukupnom sadržaju, satkan od bogatstva prirode, bića, duhovnosti i beskraja, svijet je koji nismo u stanju cjelovito pojmiti i predočiti. (iz predgovora, Iva Gašparović)

Sve novosti vezane uz izložbu ”Jedan od mnogih” pratite i na web stranicama AM centra https://amcentar.hr/, dok novosti vezane uz film možete pratiti na web stranicama Bonobostudia http://bonobostudio.hr/.


Povezano