Objavljeno

Strašne žene i kul djevojke na drugom vikendu 10. Vox Feminae Festivala

Jubilarni 10. Vox Feminae Festival s glavnim programom nastavlja nadolazeći vikend, 15. i 16. listopada, koji će u potpunosti biti posvećen ovogodišnjoj temi ‘djevojke’.

Vox Feminae Festival započeo je prošli vikend, a kroz dva dana programa Kulturno informativni centar ugostio je niz pojedinki, organizacija i kolektiva koji svojim radom promiču stvaralaštvo žena, rodnu ravnopravnost i društvenu uključivost na civilnom, kulturnom i ekonomskom polju. Uz programerke tvrtke Implementacija snova predstavljen je nadolazeći ciklus radionica programiranja za djevojke i žene “Štrikaona koda”; uz kustosice i suradnice kustoskog kolektiva net.cube razgovaralo se o cyberspaceu i internet umjetnosti dok je nedjeljni program ugostio 30ak kreativki na art sajmu za koje je potom organizirano predavanje o zadružnom tržišnom djelovanju od strane prve studentske zadruge Fabric8 co-op.

Začetnica djevojačkih studija na Vox Feminae Festivalu

Posebna je gošća nadolazećeg vikenda desetog VFF-a Catherine Driscoll. Driscoll je sveučilišna profesorica iz Sydneyja koja se u svom znanstvenom radu fokusira upravo na mladenaštvo i djevojačke studije, s naglaskom na prikaze adolescencije u medijima i popularnoj kulturi. Driscoll je autorica dviju publikacija na navedene teme: “Djevojke: ženska adolescencija u popularnoj kulturi i kulturalnoj teoriji” i “Kritički uvod u teen film” a upravo će se na navedenim radovima bazirati predavanja koja će održati u subotu u 20h te u nedjelju u 18h.

U vikend programu interesantna je i rasprava “Djevojke na Internetu: #umjetnost #ženstvenost #tijelo #aktivizam” u subotu 15.10. u 18 sati uz gošće iz Velike Britanije – fotografkinju Maisie Cousins, inače autorice fotografije na festivalskom vizualu, te Ione Gamble, urednicom popularnog fanzina Polyester. S gošćama ćemo razgovarati o pitanju reprezentacije ženskog tijela u umjetnosti i na internetu, a predstavit će se i Vox Teen Zine.

Ovogodišnji festivalski program zatvara se uz ‘vještičarenje’ u nedjelju u 20 sati: uz Tattoo party i umjetnicu Andreu Resner koja će posebno ovom prilikom tetovirati publiku željne umjetnosti na svojim tijelima, te popratni buvljak, tarot i čitanje natalnih karti. 

Opasne i glamurozne na velikom ekranu

Drugi Vox Feminae festivalski vikend donosi i izvrstan dokumentarni ali i igrani filmski program. Posebno se ističu ostvarenja Tomislava Žaje Slobodni koji prati ljude zatvorene u hrvatskim institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u slobodu (subota u 17h); zatim Jewel’s Catch One koji dokumentira jedan od najstarijih američkih sigurnih prostora za LGBT ljude različite etničke i klasne pripadnosti – famozni noćni klub Catch One u Los Angelesu (subota u 19h) te spiritualni nasljednik kultnog Paris is Burning, film Check It! (nedjelja u 21h). Deseti VFF donosi i debitantski dugometražni uradak Ingrid Jungermann Žene koje ubijaju, naizgled lezbijsku crnu komediju a ispod površine finu karakternu dramu (subota u 21h).

Drugi festivalski vikend ujedno je prilika za posjetitelje/ce da pogledaju foto radove pristigle na natječaj na temu ‘djevojke’, a izlažu Barbara Raad, Zrinka Džoić, Petra Matić, Bruna Radelja, Anja Mergeduš i Mateja Pribanić, Dunja Plazonja, Larisa Šmitran, Nina Rendulić, Tihana Bertek te Maisie Cousins.

 

Povezano