Novi riječki narativi

Novi riječki narativi nastavljaju se na projekt Stories Behind Cities (2019. – 2021.) tijekom kojeg je izdana publikacija ‘Knjiga o Rijeci’ s 30 priča koje su prikupljene razgovarajući s građanima/kama Rijeke o životu i gradu kakav je bio nekad i kakav je danas.

Ovom prilikom autori/ce projekta predstavit će šest odabranih priča izrađenih u audio formatu, a publika će moći doživjeti audio-vizualnu izvedbu nadahnutu motivima iz priča. Autorica zvučne slike je Ivona Ivković, a vizualnog dijela izvedbe Dražen Hižak.

Predstavljanje Novih riječkih narativa u Rijeci održat će se u nedjelju 18.12.2022. u 19 sati u Galeriji Filodrammatica, a u Zagrebu u DKC Šesnaestica u četvrtak 29.12.2022. s početkom u 19 sati. Ulaz je na oba događaja slobodan.

Ivona Ivković je glazbenica, basistica (ŽEN, SataraxZ) koja trenutačno istražuje sintezu zvuka kroz elektroničku glazbu. U ovom se projektu posvetila zvučnim motivima iz odabranih priča, snimanju riječkog zvučnog krajolika i sempliranju te sintetiziranju zvukova i ritmova iz postojećih ambijentalnih snimki.

Dražen Hižak inženjer je elektrotehnike i Android developer. Umjetnošću se počinje baviti u bendovima Vlasta Popić i Felon, nakon čega prelazi na multimediju i interaktivne instalacije, a trenutačno je fokusiran na VJ-ing i glitch art. Razmišljanje o prošlosti misao je u mašti, a iskrivljenje je neminovno – polazišna je točka njegova rada u kojem istražuje mogućnosti iskrivljenja video materijala elektroničkom obradom i unošenjem novih artefakata što ga udaljava od vlastite dokumentarnosti.


Projekt Novi riječki narativi podržali su Grad Rijeka i Ministarstvo kulture i medija RH. Prostorima Filodrammatice upravlja SU Molekula, a prostorima DKC Šesnaestica Vox Feminae.


Povezano