Izložba Wom@rts – jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama

U srijedu, 7. listopada 2020. godine s početkom u 11 sati na vanjskim panelima na riječkom sveučilišnom Kampusu, održat će se otvorenje izložbe EU projekta “Wom@rts – jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama”.

Wom@rts (2017.-2021.) je četverogodišnji EU projekt koji okuplja deset partnera iz osam zemalja članica Europske unije. Partner iz Hrvatske je Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Okosnica projekta je 70. godišnjica prvog izdanja djela Simone de Beavouir Drugi spol. Citati knjige koriste se u stvaralačkoj podlozi projekta koji uključuje umjetničke rezidencije, majstorske radionice i gostovanja, stručne konferencije, izložbe, video-projekcije, filmske projekcije, paneli te književna predstavljanja ženskih autorica (Hay Festival Europa 28).

Projekt podrazumijeva mobilnost oko 180 umjetnica i njihovih djela koja će se izraditi i predstaviti putem rezidencijalnih programa, projekcija, izložbi, konferencija i digitalnih interaktivnih promocija među partnerima. Wom@rts će uskoro predstaviti i trajnu interaktivnu digitalnu platformu u cilju jačeg umrežavanja umjetnica i umjetnika kao trajni zalog projekta.

Cilj projekta je stvaranje transnacionalne mreže među partnerima, posvećene razvoju svijesti o ravnopravnosti spolova. Utoliko će se od jeseni provoditi i ciljani IT treninzi vrhunskih trenera za umjetnice širokog spektra, u cilju samozapošljivosti žena i njihove jače vidljivosti te uspješnosti na tržištu rada.

Također, u sklopu projekta izneseno je opširno istraživanje o zastupljenosti žena u kulturnom sektoru, a dio tog istraživanja se nalazi u sadržaju izložbe na panelima.

U srpnju 2020. godine, u Tower centru Rijeka, bile su otvorene prve dvije sekcije izložbe: ilustracija i strip (8. srpnja 2020.), te digitalni video radovi i novomedijske umjetnosti (22. srpnja 2020.) – “Women (RI)visible”. Tada su posjetitelji imali priliku razgledati radove 23 umjetnice.

Projekt “Wom@rts – jednaka zastupljenost žena u umjetnosti i kreativnim industrijama” sufinancira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.


Povezano