Festival europske kratke priče i Hay Festival Europa28

Festival europske kratke priče u 2020. godini otvara se u Rijeci  u suradnji s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala, britanskim Hay Festivalom.

Tema je ovoga posebnog izdanja Festivala Luka različitosti. Luka kao prostor susreta, razmjene, upoznavanja i dijaloga; različitost kao bogatstvo, mogućnost i sloboda – okosnice su susreta pisaca sa svih strana svijeta, onih koji govore različitim jezicima i žive u različitim kulturama, koji nastavljaju, propituju ili osporavaju različite tradicije. 

Osim niza književnih događaja, Festival publici donosi programe koji dobro poznate književnike dovode u neuobičajene situacije, kao što je nogometna utakmica pisaca i umjetnika iz regije. U programu Vozim ti priču spajaju se riječki umjetnici i taksisti, a književna i umjetnička scena Irske, čiji je grad Galway, uz Rijeku, Europska prijestolnice kulture 2020, predstavlja se u programu Irska u Rijeci.

Poseban festivalski program od 6. do 9. listopada posvećen je svjetski poznatom Hay Festivalu koji se od svog osnivanja 1987. održao u više od 30 zemalja na pet različitih kontinenata. Ovaj književni festival u Rijeci se predstavlja antologijom Europa28: Vizije budućnosti u izdanju Frakture. Knjiga okuplja 28 autorica, spisateljica, umjetnica i znanstvenica (svaka iz jedne zemlje Europske unije), a ovom prigodom u Rijeku stižu spisateljica Janne Teller (DK), putopiskinja Kapka Kassabova (BG), pjesnikinja Asja Bakić (HR), glumica Lisa Dwan (IE) i sociologinja Renata Salecl (SI) koje čitanjem, na radionicama, performansima i debatama s riječkom publikom dijele svoje vizije budućnosti. 

Cjelokupni program dostupan je ovdje.


Povezano