Dodjela nagrada za strašne žene godine ~ Fierce Women WoW

Portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women po prvi put organiziraju dodjelu nagrada za strašne žene godine.

Proslava stvaralaštva i postignuća žena održat će se u srijedu, 4. ožujka, s početkom u 18h u Botaničaru (Trg Marka Marulića 6, Zagreb). Tada će javno biti predstavljeno pet strašnih žena i heroina koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u protekom razdoblju.

Dodjela nagrada za strašne žene godine nastavak je na dugogodišnje aktivnosti udruge K-zona, koja kroz portal Voxfeminae.net, Vox Feminae Festival te društvenu igru ‘Fierce Women’ već više od desetljeća radi na istraživanju, bilježenju i širenju znanja o postignućima žena u područjima kulture, politike, ljudskih prava, umjetnosti, znanosti i feminizma. 

Na adrese udruge i uredništva portala posljednjih su mjeseci pristigle nominacije za preko 40 iznimnih pojedinki i organizacija koje su dale značajan doprinos borbi za rodnu ravnopravnost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj. Prijedloge građanki i građana evaluirao je žiri udruge K-zona.

Na događaj su pozvane sve nominirane žene, a s pet dobitnica koje će biti javno otkrivene na samom događaju razgovore će voditi novinarke i urednice portala Voxfeminae.net – Antonela Marušić i Tihana Bertek. Prisutnima će se ispred K-zone obratiti i Gabrijela Ivanov, osnivačica društvenog poduzeća ‘Fierce Women’. Dodjela nagrada stoga je prilika da se uoči osmog marta – međunarodnog dana žena, valorizira, popularizira i u fokus javnosti još jednom stavi djelovanje i postignuća svih nominiranih. 

Dodjela nagrade za strašne žene godine ujedno je nastavak djelovanja K-zone u sferi podizanja vidljivosti stvaralaštva i znanja o postignućima žena diljem svijeta. Događaj se odvija u sklopu zajedničkih aktivnosti partnerica na projektu ‘Women on Women’ koje čine festivali Mesto žensk iz Slovenije, Tiiiit.Inc iz Makedonije te Outlandish Theatre iz Irske. Svaka će od navedenih organizacija u narednom periodu održati dodjelu nagrada za strašne žene godine u svojim lokalnim sredinama. 


Za nagradu Strašne žene 2020. čitateljice i čitatelji portala Voxfeminae.net nominirale/i su:

● Ana Horvat
● Anica Tomić
● Ankica Čakardić
● Asja Bakić
● Barbara Matejčić
● Barbara Perasović Cigrovski
● Biljana Kašić
● Branka Bakšić Mitić
● Branka Galić
● Dana Budisavljević
● Dorotea Šušak
● Irena Lukšić
● Ivana Habuš Kraljević
● Ivana Perić
● Ivana Radačić
● Jadranka Bačić
● Jasena Knez Radolović
● Jasna Jasna Žmak
● Jelena Miloš
● Jelena Kovačić
● Jelena Svilar
● Katarina Peović
● Luiza Bouharaoua
● Maja Mamula
● Maja Nikolandić
● Maja Panić
● Marija Brajdić Vuković
● Marija Ott Franolić
● Marijana Jakelić
● Marina Kolar
● Marina Škrabalo
● Monika Herceg
● Morana Starčević
● Nastja Kljaić
● Nataša Govedić
● Nives Žarković
● Nora Krstulović
● Paula Zore
● Ramiza Memedi
● Rujana Jeger
● Sonja Leboš
● Tanja Dabo
● Tatjana Bračanov
● Vedrana Rudan
● Vesna Kesić
● Vesna Teršelić
● Vladimira Spindler
● Zrinka Bojanić

Među inicijativama i udrugama civilnog društva nominirane su:

● BLOK
● Dugine obitelji
● Faktiv
● LORI
● Roda
● Skribonauti
● Spasi me
● Ženska soba


Događaj i aktivnosti iz projekta sufinancira se kroz sredstva Europske unije – program Kreativna Europa te Zaklade Kultura Nova. Organizacijsku podršku pruža Botaničar.


Pozivamo predstavnike/ce medija, novinare i novinarke, koje su zainteresirani/e za praćenje ovog događaja i razgovore s dobitnicama nagrade za 2020. da nam se obrate putem mejla marino@voxfeminae.net ili putem kontakta 091 797 8840 (Marino Čajdo, K-zona).


Povezano