Djevojke su čudne

U Kutini se od 9. – 12.5.2019. održao drugi po redu festival Djevojke su čudne u organizaciji Foto video kluba Kutina.

Nakon uspješnog izdanja 2018. na kojem su gostovale: Jasna Žmak, Ivanka Ruk Ražov, Nina Romić i Hana Jušić i ove je godine festival donio iznimna glazbena, publicistička, filmska i likovna ostvarenja (ženskih) autora.

Festival se nastavlja na tradiciju započetu 2003. godine, kada je Carla Ferreri, djevojka iz Kutine, naumila promijeniti stereotipno razmišljanje o ženama kao pop-ukrasima, back vokalima i vrištećim fanovima i osmislila festival GIRLS ARE WEIRD, koji je doživio šest nezaboravnih izdanja. U istome duhu i obnovljeni festival zamišljen je kao kreativni prostor slobodnog mišljenja i otvorenog dijaloga u kojem se ruše predrasude i stvaraju nove vrijednosti.

Program festivala:

ČETVRTAK, 09.05. u 19 h, Galerija Muzeja Moslavine: Nina Đurđević Objekt(iv)na – otvorenje izložbe 

Nina Đurđević rođena je 8. 3. 1980. u Brežicama, Slovenija. Od 2002. do 2008. pohađala je Akademiju dramske umjetnosti Zagreb i stekla naziv dipl. akad. snimatelj, a od 2011. do 2013. usavršavala se na Master programu za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Članica je ULUPUH-a od 2011. godine, a od 2017. učlanjena je u Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika. Fotografije iz njezine serije Objekt(iv)na nalaze se u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je dobila brojne nagrade i priznanja za svoj rad. 
Više o autorici može se pročitati na njezinoj web stranici: ninafotka.com

…Serija fotografija Objekt(iv)na Nine Đurđević nudi dvije razine čitanja. Autorica postavlja svoje tijelo u pseudoerotične poze, oponaša slike iz modnih i erotskih časopisa i autoironično izaziva dominantnu društvenu percepciju ideala ženske ljepote. Kritizira i očekuje gledatelja. Ali to čini s duhovitim pomakom – pozira pokraj prastarog automobila, u oronuloj učionici, autostopira uz cestu, pokraj posve neatraktivnog pejzaža… Širenjem plana gledatelju nudi obilje jasnih znakova. No, pritom nije jedina stvar koju čini objektiviziranje vlastitog tijela radi ironiziranja iskrivljenih društvenih vrijednosti. Ispitujući vlastitu erotičnost ona najprije izlaže svoju nesigurnost. Stavlja se u pozicije koje su joj očigledno neugodne, njezin stav i pogled prema objektivu fotoaparata varira. Kao i u nekoliko njezinih ranijih serija motivacija Nine Đurđević leži u autostudiji. Prema njezinim riječima: „ova je serija taj potreban korak od vanjskog prema unutrašnjem, jer kada prihvatim ono najočitije, možda je sljedeći korak prihvaćanje i onoga unutrašnjeg.”

– iz teksta kustosice izložbe Ive Prosoli

PETAK, 10.05. u 19 h, Knjižnica i čitaonica Kutina:: Ivana Dragičević – predstavljanje knjige Nejednaki

 Ivana Dragičević, urednica vanjske politike na N1 televiziji, tijekom karijere donosila je priče s mnogih svjetskih žarišta, intervjuirala svjetske lidere, snimala dokumentarna filmove od Afrike, Europe, Bliskog istoka do Kine. Tijekom rada na HRT-u bila je, među ostalim, autorica emisije Horizonti, autorica projekta Anima-Hotel Europa, te dopisnica iz Beograda. Alumna je Akademije za politički razvoj, Fondacije Reuters, ARD-ZDF Medijske akademije, Akademije Ujedinjenih naroda, Moskovske škole političkih znanosti, IVLP programa State Departmenta. Dobitnica je triju godišnjih nagrada Hrvatskoga novinarskog društva „Marija Jurić Zagorka“ za najbolje televizijske emisije i reportaže, kao i nagrade HRT-a „Joško Martinović“ za najbolju reportažu. Autorica je jedne od priča u knjizi Iza Deadlinea-Priče s terena, u izdanju Profila. Nejednaki, u izdanju Naklade Ljevak, njena su prva samostalna knjiga.  

Autorica se u publicističkoj knjizi Nejednaki hvata u koštac s gorućim globalnim problemima današnjice, promišljajući ih i pišući o njima kroz prizmu svjetskih događaja kojima je nazočila i intervjua s brojnim državnicima i intelektualcima. Autorica iz prve ruke svjedoci o ključnim trenucima suvremenog doba te ih stavlja u kontekst ponekad nepoznat domaćoj publici. Od intervjua s Basharom al-Assadom, preko organiziranja prvog koncerta na teritoriju Europske unije u Kutini sirijskog rock-banda u izbjeglištvu, praćenja skupa G20 u Francuskoj i partijskog kongresa u Pekingu do Trumpova govora u Varšavi, odnosno priča iza kulisa političkih događaja, autorica u knjizi “Nejednaki” pokušava naznačiti gdje se danas nalazimo i u kojem se smjeru kreću sveopći (društveni) procesi. (…) Ova je knjiga, ukratko, skup priča koje pokušavaju naznačiti pitanja s kojima se suočavamo u globalnim procesima danas. U njoj opisujem događaje i procese kojima sam svjedočila i govorim o ljudima koji na neki način zrcale osjećaj svijeta u kojem živimo. Svi su oni akteri u svjetskom Babilonu nejednakih. (Izvadak iz Uvoda.)


SUBOTA, 11.05. U 21 h,  Galerija Muzeja Moslavine: Lovely Quinces – koncert  

Po prvi puta u Kutini gostovala je kantautorica Dunja Ercegović, koja nastupa pod umjetničkim imenom Lovely Quinces. Na sceni se pojavila početkom 2013. godine demo snimkom pjesme “Wrong House” koja je preko noći postala underground hit. Prvo službeno izdanje objavila je u rujnu iste godine, a EP “No Room For Us” proglašen je albumom godine na većini godišnjih lista najboljih domaćih izdanja. Konceptualni album “Meet Me In Moscow” uslijedio je 2015., uz povremena izbacivanja singlova od tada. Koncertno je Dunja izrazito aktivna od samih početaka, te iza sebe ima dvije američke i nekoliko europskih turneja, nastupe na SXSW i Primavera festivalima, te jednomjesečnu europsku turneju s bendom Giant Sand. Kao podrška je otvarala koncerte za imena kao što su Tame Impala, Kurt Vile & The Violators, The Kills, Morcheeba i mnoge druge. Nakon kraće diskografske pauze Lovely Quinces izbacila je nekoliko singlova početkom ove godine, “Sick in the head” i “Not right”, a nastali su u suradnji s Dunjinim višegodišnjim suradnikom, producentom Markom Mrakovčićem.

NEDJELJA, 12.05. u 20h,  Galerija Muzeja Moslavine:  projekcija filma Lada Kamenski  i gostovanje redateljice Sare Hribar  

Sara Hribar je završila Klasičnu gimnaziju u Zagrebu i glazbenu školu Blagoja Berse (smjer glasovir). Pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2005. godine upisuje studij filmske i TV režije. Surađuje kao scenaristica i redateljica na HRT-u, u emisijama i serijama za djecu ( Žutokljunac, Na kraju ulice, Prijatelji, Brlog, Kokice, Tajni dnevnik patke Matilde i drugim. Autorica je i nekoliko izvođenih kazališnih i radio drama: Mirela, Mirela, Doručak, ručak, večera, Rampuš bajka. Dobitnica je nagrade Zlatna kolica, u programu Kockice, za film Pusti me da spavam (2007.) na 5. Zagreb Film Festivalu.

U nedjelju 12. svibnja od 20h u prostorijama Galerije Muzeja Moslavine  prikazan je film film Lada Kamenski redateljice Sare Hribar i redatelja Marka Šantića. Film je premijeru imao na 65. pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, kao i Zlatnu Arenu za scenarij. Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila Doris Šarić Kukuljica. Lada Kamenski osvojila je priznanje na uglednom festivalu Balkan New Film Festival, koji se već osmu godinu zaredom, u organizaciji Justin Theater Production i Svenska Film Institut, održava u švedskoj prijestolnici. Prema riječima predstavnika stručnog žirija, nagrađen je za svoj doprinos kinematografiji zemalja balkanske regije i isticanje snažnih ženskih uloga u odnosu na dosadašnju praksu, u kojoj su nosioci glavnih uloga uglavnom bili  muškarci. Lada Kamenski je također uvrštena i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Više informacija o festivalu možete potražiti na Facebook stranici događanja.


Povezano