Adriana Disman u Zagrebu

Adriana Disman boravila je u Zagrebu od 2. do 18. svibnja 2018., u sklopu rezidencijalnog programa Muzeja suvremene umjetnosti. Za vrijeme boravka Disman je održala javne prezentacije svog rada.

Adriana Disman je umjetnica, kustosica i teoretičarka iz Montrela i Toronta. U svom radu, prije svega usmjerenom na medij performansa, bavi se fizičkim granicama tijela u odnosu spram mehanizama kontrole i sile, i istražuje mogućnosti sitnih/minornih oblika otpora. Zauzimajući i stvarajući prostor vlastitog djelovanja napinjanjem granica i ograničenja među prostorima, Disman artikulira dinamike moći i teži otkrivanju antirasističkih, dekolonijaliziranih, queer i feminističkih modela postojanja.

Adriana Disman je izlagala diljem Kanade, SAD-a, Europe, te u Čileu i Indiji. Njezini su fotografski i izvedbeni radovi objavljivani su u ETC Contemporary Art Magazine, Passive Collective Vols. 2 & 3, i Kapsula Art Criticism Magazine, a teorijski tekstovi u Theatre Research in Canada, Canadian Theatre Review i antologiji feminističkog performansa u Kanadi More Caught in the Act. Osnivačica je Research Centre for Performance Art u Montrealu, koji trenutno i vodi, a prethodno je bila kustosica programa LINK & PIN i direktorica Morni Hill’s Performance Biennale u sjevernoj Indiji 2016. Disman je magistirala studije kazališta i performansa pri Sveučilištu York, Toronto i diplomirala pri Neighborhood Playhouse School of the Theatre, New York.

Rezidencijalna razmjena realizirala se u organizaciji Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA, Sarajevo i La Centrale, Montreal uz partnerstvo Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb i u suradnji s Centrom za ženske studije, Zagreb. Više informacija potražite ovdje.


Povezano