Kazalište potlačenih Pokaz: Poezija potlačenih

Program Magdalene: kako gradimo i čuvamo kolektiv udruge Pokaz je participativan aktivističko – kulturni program koji spaja metode kazališta potlačenih kao specifičnu kazališnu vrstu s osnovnim feminističkim vrijednostima i principima. 

Međunarodna feministička mreža kazališta potlačenih Magdalene okuplja grupe koje provode umjetničko istraživanje ženske opresije putem forme kazališta potlačenih. Kazalište potlačenih vrsta je interaktivnog političkog teatra koji obuhvaća niz kazališnih i aktivističkih tehnika, te koja inzistira na demokratskom dijalogu i (samo)osnaživanju potlačenih skupina. Tehnike Kazališta potlačenih ukorijenjene su u svakodnevnom iskustvu nasilja, diskriminacije i opresije, kako bi sudionici/e od pasivnih promatrača postali/e aktivni/e sudionici/e vlastitih života, ali i kako bi sudionice/e svojim djelovanjem (umjetničkim i aktivističkim) potaknuli članove i članice zajednica iz kojih dolaze na djelovanje – kako na kazališnim daskama, tako i na ulici i u školi ili na radnom mjestu. Proživljena iskustva opresije se kroz dramske igre, kazališne i umjetničke vježbe prerađuju, dijele i promišljaju, da bi se na kraju radionice proizvelo umjetničko djelo, odnosno javna predstava ili pak performans. Ono je potom u kontaktu s publikom i samo postaje poticaj na daljnje propitivanje, utoliko što poziva na sudjelovanje i omogućuje joj djelovanje sada i ovdje. 

Temeljna ideja kazališta potlačenih jest demokratizacija umjetnosti. Putem otvaranja prostora sudionicima/cama za međusobno dijeljenje iskustva opresije te koristeći interaktivne dramske igre postavlja se mogućnost pretvaranja tih senzacija i doživljaja u kazališnu priču, odnosno izvedbu za koju sami/e sudionici/ce slažu scenarij, kostimografiju, scenografiju i većinu režije uz podršku trenerica. 

Za 14. izdanje Vox Feminae Festivala, udruga Pokaz i njene sudionice/i pripremaju produkciju i prezentaciju Poezije potlačenih u online formi. Radi se o eksperimentalnoj formi kolektivnog procesa pisanja poezije kao forme otpora unutarjezičnim sredstvima, uz tematski feministički pogled na pitanje roda. Prvi broj fanzina pod nazivom ‘Samo pizdu hladimo’ dostupan je za besplatan download ovdje.


Centar za kazalište potlačenih POKAZ organizacija je koja kroz društveno angažirani rad promiče inkluziju, dijalog i pravednost, pri čemu koristi metode i tehnike kazališta potlačenih te alate kritičke pedagogije. Cilj mu je stvaranje pravednog društva dijaloga, utemeljenog na jednakosti i solidarnosti, oslobođenog od svih sustava opresija. Uz POKAZ djeluje i feministički kolektiv Magdalene koji je dio velike međunarodne feminističke mreže kazališta potlačenih Ma(g)dalenas.


Povezano