Projekat Femix – Za veće i aktivnije sudjelovanje žena na glazbenoj sceni!

Dok ćemo se u prvom predavanju dotaknuti ispravnosti potenciranja umjetnICA, drugo predavanje oslanja se na prošlogodišnje izlaganje na 7. Vox Feminae Festivalu, kada je Projekat Femix predstavio svoje istraživanje Mlade žene na alternativnoj muzičkoj sceni Srbije te ostvario suradnju sa švedskim aktivistkinjama iz organizacije Jämställd festivala.

U međuvremenu, Projekat Femix dobio je podršku Švedskog instituta za razvijanje budućih kampanja, projekata i ostvarene suradnje na temu unapređenja zastupljenosti i sudjelovanja žena u glazbenoj industriji, a u tom pothvatu pridružio im se i Vox Feminae.

Na drugom će izlaganju biti predstavljeni rezultati pripremne, istraživačke faze, a prikupljene ideje i informacije trebale bi biti pretočene u konkretne instrumente, mehanizme, te plan i nacrt predstojećega dvogodišnjeg regionalnog i međunarodnog projekta unapređenja sudjelovanja žena na glazbenoj sceni, ohrabrivanja mladih glazbenica, suzbijanja stereotipa o njima, podizanja svijesti i razvijanja senzibiliteta glazbenih obrazovnih institucija, medija, izdavača, festivala, kulturnih centara itd.

Osim prezentiranja plana i novopokrenute inicijative i mreže cilj je od lokalne feminističke scene, glazbenika i glazbenica, te aktera i akterica kulturne scene u Zagrebu i Hrvatskoj prikupiti još informacija, sugestija i mišljenja, kao i ostvariti nove suradnje.

Program Femix iz Beograda od 2010. godine kroz organizaciju i produkciju različitih umjetničkih i kulturnih događaja, istraživačkim, promotivnim i zagovaračkim radom radi na afirmaciji ženskog stvaralaštva u više umjetničkih područja, a u zadnje vrijeme s fokusom na glazbu. U okviru programa izdano je pet Femixeta, godišnjih kompilacija domaćih mladih kantautorica i bendova s ženskim tekstopiscima. Femix predstavlja točku dodira feminističke, omladinske, online medijske i nezavisne kulturne scene u Srbiji.

Mjesto&vrijeme: Kostelska 4 (Trešnjevka), 14. studenog, od 15 do 16 i 30 sati

Femix pratite na:

Facebook Projekat Femix


Povezano