TEEN / Hollaback! Hrvatska – Forum teatar o uličnom uznemiravanju

Hollaback! Hrvatska predstavlja program radioničkog i umjetničkog tipa, tj. forum teatar o uličnom uznemiravanju. Forum teatar – ili teatar potlačenih – prvi je predstavio Augusto Boal kako bi pokazao ljudima da mogu promijeniti svoju okolinu. Forum teatar nije klasičan teatar jer publika ima pravo sudjelovanja te može utjecati na finalnu soluciju scene.

Uznemiravanje na javnim mjestima oblik je rodno uvjetovanog uznemiravanja i nasilja koje se događa velikom broju žena i LGBTIQ osoba.

Većina žena spontano može navesti barem jednu situaciju u kojoj se na javnim mjestima osjećala nesigurno i uplašeno, a kroz istraživanja i iskustva uznemiravanja koje se sakuplja na web-stranicama organizacije, iz Hollaback! Hrvatske uvidjeli su kako su LGBTIQ osobe izloženije različitim oblicima uznemiravanja od heteroseksualnih žena.

U sakupljenim pričama te kroz rasprave na dosadašnjim radionicama, ili pak kroz rasprave u krugu prijatelja/-ica, često se spontano jave pitanja o prikladnim i sigurnim načinima reakcije.

Kroz uporabu metode forum teatra raspravit ćemo kako reagirati na rodno uvjetovano ulično uznemiravanje te time osnažiti osobe koje su uznemiravane ili bi mogle biti, te potaknuti aktivnije uključivanje slučajnih promatrača.

Hollaback! je međunarodni pokret posvećen iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja žena i LGBTIQ osoba. Ulično uznemiravanje jedan je od najraširenijih oblika rodno uvjetovanog nasilja i ujedno najmanje zakonski suzbijan. Komentari tipa „Hej, mala, dobra guza“, pipanje, vulgarnosti i uvrede svakodnevna su, globalna realnost za žene i LGBTIQ pojedince, ali se rijetko prijavljuju i kulturološki su prihvaćeni kao „cijena koju plaćaš“ zato što si žena ili homoseksualac/lezbijka.

Hollaback! prekida tišinu koja je ovjekovječila seksualno/rodno nasilje. Zauzima stav da su svi oblici rodno utemeljenog nasilja neprihvatljivi i kreira stvarnost u kojoj imamo mogućnost izbora i – što je još važnije – mogućnost da reagiramo. Sakupljanjem priča žena i LGBTIQ pojedinaca na siguran način Hollaback! kreira društveno utemeljenu inicijativu za suzbijanje uličnoga rodnog uznemiravanja.

Hollaback! pokret raširen je u cijelom svijetu, trenutačno djeluje u 79 gradova, 26 zemalja i na 14 jezika. Inicijativa u Hrvatskoj osnovana je 2011. godine i u zadnje tri godine provedene su razne aktivnosti poput istraživanjanatječaja za slogan i vizualni prikaz ili kampanje Sigurnija mjesta.

Mjesto&vrijeme: Kostelska 4 (Trešnjevka), 14. studenog, od 11 do 12 i 30 sati

Holaback! Hrvatska pratite na: 

Facebook: www.facebook.com/HollabackCRO

Twitter: HollabackCRO


Povezano