Objavljeno

Fotografiranje obiteljskog nasilja

Donna Ferrato je međunarodno priznata fotografkinja poznata po dokumentiranju skrivenog svijeta obiteljskog nasilja. Njezina slavna knjiga iz 1991. g. Living With the Enemy doživjela je četiri izdanja i, uz izložbe i predavanja, pokrenula nacionalnu raspravu o seksualnom nasilju i pravima žena.

Godine 2011. Ferrato je pokrenula kampanju I Am Unbeatable kako bi razotkrila, dokumentirala i prevenirala obiteljsko nasilje nad ženama i djecom kroz stvarne priče. Kroz kampanju potiče žene da napuste nasilne veze.

“Posljednjih 30 godina naglasak je na obrazovanju društva o tome zašto su muškarci nasilni, a ne zašto žene ostaju s njima”, kaže Ferrato.

Donna Ferrato počela je s fotografiranjem seksa jer je smatrala da je važno da žene budu seksualno slobodne. Prateći par seksualnih pustolova, slučajno se našla usred obiteljskog zlostavljanja. Muškarac je vikao na svoju suprugu i zamahnuo rukom. Ferrato je okinula fotografiju. Kada ju je ponovno krenuo udariti, Ferrato ga je primila za ruku i rekla da prestane.

On je rekao: “Neću je ozlijediti. Ona je moja žena. Znam svoju snagu, ali moram je naučiti da mi ne smije lagati”.

Taj je trenutak promijenio život Donne Ferrato. Započela je dugu karijeru advokatkinje zlostavljanih žena koja mijenja način na koji se o zlostavljanju promišlja, kako se prema njemu odnose liječnici/e i policajci/ke.

Njezin je pristup fotografiranju etnografski i više od 30 godina uspostavlja veze sa ženama i traži ih da dokumentira nasilje koje trpe u svojim domovima.

U svojem kratkom filmu I Am Unbeatable kaže:

“Živimo u domu koje bi nam trebao biti utočište, a zapravo je poput ratne zone. Upoznavajući te žene počela sam shvaćati koliko je duboka psihologija prihvaćanja zlostavljanja”.

Tijekom ta tri desetljeća Donnin je telefon postao linija za pomoć zlostavljanim ženama, a njezina fotografija medij kojima te iste žene potiče da odu i spase se.

Ferrato se i dalje bavi pravima žena. Nedavno su objavljene njezine fotografije klinika za pobačaje u Detroitu, Teksasu i Virginiji. Ferrato je objavljivala u svim većim novinskim publikacijama. Njezine fotografije prikazane su na gotovo 500 samostalnih izložbi diljem svijeta, dobitnica je brojnih nagrada, a grad New York City proglasio je 30. listopad Danom Donne Ferrato u čast njezina rada. [L.P.]


Povezano