Objavljeno

Djevojke imaju alate obrane, ali odrasli moraju povesti borbu protiv „slut shaminga“

Leora Tanenbaum nije drolja. No to je etiketa koja ju je pratila  u srednjoškolskim danima. U „dobu interneta“ situacija je eskalirala. Naime, današnji društveni mediji postali su idealne platforme za slut shaming djevojaka, neovisno o njihovoj klasnoj ili etničkoj pripadnosti.

Danas svaka djevojka može postati meta slut shaminga i žrtva bullyinga zbog svoje seksualnosti.

Upravo se tom temom pozabavila Tanenbaum u svojoj novoj knjizi I Am Not a Slut: Slut-Shaming in the Age of the Internet, dok je u svojoj prvoj knjizi Slut! Growing Up Female With a Bad Reputation, skovala termin slut-bashing.

Auorica je odlučila istražiti semantiku riječi ‘slut’, sam fenomen slut shaminga, metoda njegovih pristaša u internetskim bespućima, ali i razgovarati s pedesetak djevojaka koje su bile žrtve virtualnog bullyinga. Ta individualna svjedočanstva ipak ne bi trebala navesti na krivi zaključak. Riječ je o institucionalnom problemu: dvostrukim standardima – „boys will be boys; girls will be sluts” – i položajem žena u društvu, a ne izoliranim slučajevima.

Rehabilitacija i prisvajanje riječi ‘slut’ od strane žena moglo bi stvoriti još veću prijetnju ženskoj sigurnosti. Ideološki bi to bilo idealno učiniti, no ne i strateški, zaključuje Tanenbaum.

Ključno je zapravo destigmatizirati žensku seksualnost. To je kompleksan projekt koji zahtijeva online i offline rad, navodi autorica te kao moguću praksu navodi aktivnosti koje provodi Planned Parenthood, čija je i sama članica: edukaciju o seksualnosti, pobačaju i kontraceptivnim sredstvima bez osude i društvenih autoriteta.

Mete slut shaminga često se okreću autodestruktivnim obrascima ponašanja, odnosno modelima suočavanja: alkoholu, drogi, samoozljeđivanju, imaju nisko samopouzdanje te su sklonije razvijanju poremećaja u prehrani  i rizičnom seksualnom ponašanju. Naime, mnoge djevojke oklijevaju obratiti se stručnjacima u centru za reproduktivno zdravlje kako to ne bi potaklo tračeve te posljedično ne koriste kontraceptive.

U svijetu gadgeta i društvenih mreža tinejdžeri se snalaze kao ribe u vodi. Oni možda znaju snimiti genijalan video ili započeti Twitter kampanju, no oni su još uvijek djeca i teret otpora slut shamingu ne bi smio pasti samo na njihova leđa. To je borba koju odrasli moraju započeti i voditi, iako danas ima mnogo neustrašivih djevojaka koje se same bore protiv slut shamera. Salon


Povezano