Objavljeno

Žena optužena za vještičarenje dobiva novo suđenje nakon 300 godina

John William Waterhouse, "The Magic Circle"

Maria Bertoletti Toldini je jedna od posljednjih žena koje su u Italiji pogubljene zbog vještičarenja. Na mjestu današnjeg parka u talijanskom zaselku Brentonico, Toldini je 1716. godine javno odrubljena glava, a tijelo spaljeno.

Na zadnjem zasjedanju koncila u Brentonicu, umjesto svakodnevnih debata, raspravljalo se o 300 godina staroj smtnoj presudi i mogućnosti ponovnog suđenja.

Prema dokumentima iz vremena njezine optužnice, Maria Bertoletti Toldini se ni po čemu se nije isticala. Nije bila poznata kao ekscentrična žena, bila je sasvim obična udovica.

Nekoliko mjeseci nakon svoje ponove udaje, optužena je za različite zločine poput ubojstva djece, neplodnost zemlje, uništavanje vinograda, blasfemiju i herezu, kao i, vjerojatno najbizarnije, bacanje petogodišnjeg djeteta u zdjelu s vrućim sirom.

Quinto Canali, mjesni ministar kulture, počeo se baviti njezinim slučajem i zahtijevao je ponovno suđenje, smatrajući da je potrebno rasvijetliti brutalan period u europskoj povijesti koji se uobičajeno prikazuje kroz romantičarski folklor.

Canali kaže da ga je na to potaknulo kazališno uprizorenje Toldinine priče, napravljeno za turiste i prikazano bez ikakve humanosti prema žrtvi.

“Tko bi došao na ideju da napravi komičnu folklornu predstavu o Auschwitzu? Ako vidimo da je u povijesti čovječanstva bilo nešto pogrešno, moramo pokazati da je bilo pogrešno. Ovo je bilo ubojstvo bez razloga, ubojstvo koje se nije trebalo desiti. Ubijena je nevina osoba.”

Povjesničari vjeruju da je od kraja 15. do ranog 18. stoljeća u Europi zbog optužbi za vračanje bilo pogubljeno otprilike 50,000 do 60,000 ljudi, uglavnom žena.

Sveučilišna profesorica Louise Nyholm Kallestrup je istaknula da spomenuto suđenje nema nikakvog smisla.

“Naravno da je ona bila žrtva, ali bilo je bezbroj žrtava. Što je s mnogobrojnim LGBT osobama koje su bile spaljivane? Veliki broj ljudi je kroz povijest nepravedno ubijen, iz razloga koji se danas uopće ne smatraju zločinom.” 

Canali je s druge strane čvrsto uvjeren da je ovo jedini način da se ispravi povijesna neistina.

“Ako jednostavno pustimo nešto što se dogodilo pred 300 godina, možda ćemo tako pustiti i ono što se dešava danas. Prošlost je bila jučer, ali isto tako i pred 300 godina”, zaključio je Canali. The Guardian


Povezano