Objavljeno

Zašto se muškarcima u 30-ima ne postavlja pitanje o djeci?

Ako ste žena u kasnim dvadesetima ili pak ranim tridesetima, bilo da ste sama ili u vezi/braku, sigurno ste se susreli s pitanjem ‘kad će djeca?’. Kroz javni diskurs provlači se teza da ženski fertilitet drastično opada nakon 30-te godine. Mlade žene se upozorava kako bi se mogle suočiti sa ‘šokom i agonijom’ neplodnosti i financijskim teretom skupih ciklusa potpomognute oplodnje, a sve zbog odgađanja trudnoće.

Biološki sat otkucava i morate se požuriti ako ne želite završiti usamljene i neispunjene.

No, kako ističe The Guardian, situacija ipak ne zvoni na uzbunu. Činjenica je da ženski fertilitet pada nakon tridesetog rođendana, no ne toliko da bi opravdalo paniku koja se podiže i pritisak na mlade žene da naprave izbore koji bi mogli imati dalekosežne posljedice na njihovu budućnost.

Studija iz 2004. godine pokazuje da vjerojatnost trudnoće, ukoliko imate seksualni odnos dva puta tjedno, pada sa 86% kada imate između 27 i 34 godine, na 82% ukoliko imate između 36 i 39 godina. Danska studija iz 2013. godine pokazuje da je 78% žena između 35 i 40 godina starosti zatrudnjelo u prvoj godini pokušavanja, u usporedbi sa 84% žena koje su imale između 20 i 34 godine.

Iako dakle studije pokazuju da razloga za paniku nema, žene u tridesetima često ne mogu izbjeći pozadinsku buku biološkog sata i poznato pitanje o zasnivanju obitelji. No, zanimljivo je da su takva pitanja usmjerena gotovo isključivo ženama.

Cijela rasprava obraća se ženama i počiva na premisi da njihov život i sreća počiva na obitelji i djeci i da žena ima društvenu obvezu reprodukcije, bez obzira na njezine stavove i osjećaje o temi. S druge strane, mišljenju i željama muškaraca, njihovih partnera, rijetko se pridaje pozornost.

Nećete vidjeti bombastične naslove koji govore o tome kako i očeva dob može utjecati na zdravlje djeteta, iako postoje određeni dokazi za takvu tvrdnju, niti će ih se toliko često i nametljivo ispitivati kada misle postati očevi. Time se odgovornost prebacuje isključivo na žene, dok muškarci mogu započeti iznova, s mlađom ženom, ako obitelj nisu zasnovali do četrdesete godine.

Iako biološki sat doista pomalo otkucava, pa čak i za muškarce, panika koja proizlazi nije biološke, već kulturološke prirode koja ženu i dalje ne može odvojiti od uloge majke.


Povezano