Objavljeno

Vox preporučuje: autorice na Animafestu 2019.

Svjetski festival animiranog filma Animafest donosi više od 400 filmova, od čega njih 150 u natjecateljskim programima, iz 45 zemalja u sklopu ovogodišnjeg izdanja koje će se održati od 3. do 8. lipnja u zagrebačkim kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema.

Iz bogatog programa umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić izdvojio je natjecateljske kategorije – Veliko natjecanje kratkometražnog filma, Studentsko natjecanje i Hrvatsko natjecanje. Kvalitetni filmovi iz svih krajeva svijeta koji nisu u ušli u natjecanja prikazuju se u Svjetskoj panorami.

U nastavku saznajte koji su filmovi autorica iz ovogodišnje selekcije nama zapeli za oko!

SPOKOJ // Danna Grace Windsor

Prazan, seksualizirani ženski lik prati upute za meditaciju (na hebrejskom), zarobljen u staklenoj vitrini, sintetski savršenom prostoru. Upute za meditaciju pretvaraju se u upute za samoobranu. Ona ih slijedi, dok je promatračev pogled usmjeren na njezino prazno tijelo. Zbog toga izgubi živce i probija se iz staklene vitrine.

.

M // Karla Skok

Središnja tema filma je neočekivani dolazak menstruacije i doživljaj tuđih reakcija na to „stanje“. U trenutku kad M stigne, protagonistica shvaća da je potpuno nepripremljena i da u torbici nema ni uloške ni tampone. Tako počinje njezina apsurdna misija ispunjena preprekama. Pokušava sakriti crveni vodopad među nogama koji simbolizira grozničavo razmišljanje i panično stanje uma. Kroz protagonističine radnje, autorica propituje stav društva prema menstruaciji te odnos pojedinaca prema toj crvenoj tabu temi.

.

LAS DEL DIENTE // Ana Pérez López

Djevojke su čudne. Bebe su čudne. Tijela su posebno čudna. Las del diente film je današnjem vremenu u kojme su žene umorne od biranja između djece i karijere. U filmu, tri žene govore o društvenim stavovima prema ženskom tijelu i reprodukciji.

.

JAJE // Martina Scarpelli

Žena živi zaključana u stanu s jajetom koje je istodobno privlači i plaši. Pojede jaje pa se pokaje. Ubije ga. Pušta jaje da umre od gladi

.

SOLARNA ŠETNJA // Réka Bucsi

Solarna šetnja mađarske redateljice Réke Bucsi izvorno je zamišljena kao namjenski film jedne jazz skladbe, da bi se kroz nagrade na festivalima polako prometnuo u, riječima kritičara, „kozmičku odu stvaranju” i „Odiseju za novo doba”. Beskonačnost i svemir te susret i odnos s drugačijim i nepoznatim prikazuju se na posve novi, izmaknuti način koji koristi i preokreće poznate zakone fizike. Putovanje prostorom ujedno je i putovanje umom, uz neobične likove, melankoliju i ljepotu kaotičnog kozmosa.

.

ZANOKTICA // Marie Houssin

Violette živi s dečkom. no vć dugo među njima vlada napetost, razgovor kao da se istrošio. Dok pere zube u kupaonici, Violettinu pažnju odvlači nešto u odvodu umivaonika: živi prst koji se nastanio u cijevima. Prst se pokazuje samo kada je Violette sama. Njen dečko, koji je sada već prezire, nije joj nikakva potpora. Ne želeći tolerirati prisutnost ovog čudnog bića, Violette će poduzeti sve da prekine ovu psihozu

.

IMAM PROBLEMA // Zsuzsanna Debreczeni

Film o lošim vezama temeljen na osobnim iskustvima autorice. Ona opisuje svoje uspomene, osjećaje, frustracije i iskustva kroz metafore. Protagonistica filma radila je na visokom položaju, no toksična veza i previše očekivanja donijeli su joj samo bol. Potpuno pregorjela, ne može se izvući iz vlastite situacije.

.

ŽIVOT PUŽA // Sophie Koko Gate

Dan u životu Tanyje, znatiželjne žene koja je razvila interes za neljudske ljubavnike. Ovaj put njezini ljubavni eksperimenti rezultirali su stvaranjem prelijepog divovskog puža. Je li konačno pronašla formulu za apsolutno savršenstvo? Ako jest, može li takvo što preživjeti u ovom groznom svijetu?

.

Više informacija o programu potražite na službenoj stranici festivala.


Povezano