Objavljeno

Bogati program 27. Animafesta donosi filmove brojnih autorica

Halfway to Nowhere

27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest održava se od 5. do 10. lipnja u Kinu Europa, Kinu Tuškanac i Kinoteci.

U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano 350 filmova, uz brojna popratna događanja, a mi vam u nastavku preporučujemo nekoliko radova koje svakako vrijedi pogledati.

Mačkica

Tijekom neuspješne sesije samozadovoljavanja koju ometaju voajer, zvukovi prometa ili tek nespretnost, nestašna vagina odvaja se od svoje vlasnice u odluci da je poduči načinima dolaska do užitka… Jedan iz bogate selekcije ovogodišnjih putenih Animafestovih filmova, pripadajući i grupi filmova o intimnim ženskim prostorima, Mačkica je “povratnički” rad Renate Gasiorowske čiji smo rad Łukasz i Lotta gledali u Studentskoj panorami 2014. Film Mačkica nagrađen je u Clermont-Ferrandu, a odabran je i za program Sundancea.

Summer’s Puke is Winter’s Delight

Nakon pobjedničkog Analnog soka iz 2014, nekonvencionalna Sawako Kabuki vraća se na Animafest s još jednom lascivno nacrtanom, “uglazbljenom” etidom o izlučivanju raznih vrsta. Iako se može gledati kao osvrt na poremećaje hranjenja uzrokovane diktatom modernih standarda ljepote, Summer’s Puke is Winter’s Delight prije svega je žestoka erotska groteska na Sawakoin prepoznatljiv način, u kojoj će nažalost u potpunosti moći uživati samo oni najčvršćeg želuca.

Moj muškarac (hobotnica)

Školovana, između ostaloga, u animacijskoj Meki Angoulêmeu, Stéphanie Cadoret, autorica kratkih filmova Rhinocéros (2008), Fin de loup (2009) i Wallpaper (2011), predana je istraživačica onkraj granica tradicionalne naracije, animiranog medija i arhetipske reprezentacije međuljudskih odnosa. U klasično crtanom filmu Moj muškarac (hobotnica) Cadoret ponire u neobičan bračni odnos žene i hobotnice. Zavodljive boje “podmorja u stanu” ipak kriju sugestiju pomalo nasilne, posesivne veze.

Volim djevojke

Prva ljubav opojan je doživljaj, no može sa sobom donijeti čudnovate patnje, neuzvraćene osjećaje i zbunjujuća pitanja identiteta. U svom karakterističnom razigranom stilu, ilustratorica i animatorica iz Quebeca Diane Obomsawin, znana i kao Obom, adaptirala je svoj najnoviji grafički roman u filmsku verziju, u kojoj je uz pomoć simpatičnih antropomorfnih likova ispričala dojmljive istinite priče o ljubavi.

Klitoris

Da edukativni film može biti itekako zabavan i duhovit, pokazuje uradak Lori Malépart-Traversy o ženskom organu namijenjenom isključivo užitku. Pomalo nalik najboljim animiranim nastavnim filmovima ili obrazovnom efektu legendarne serije Il était une fois… la VieThe Clitoris razonodi persiflažom crkvenih korala te pojavom Sigmunda Freuda, istovremeno neodoljivim, rukom rađenim crtežom ukazujući na dominantno šovinističko-patrijarhalnu povijest razumijevanja svoje teme.

Manivald

Rijetko je koji domaći animirani film posljednjih godina imao tako uspješnu kritičku i festivalsku recepciju kao Najbolji hrvatski film Animafesta 2015. Život s Hermanom H. Rottom estonske redateljice Chintis Lundgren koja je na hrvatskoj obali otvorila animacijski studio. Chintis se na ovogodišnji Animafest vraća s doživljajima 33-godišnjeg povučenog gay lisca Manivalda, vještog klavirista visokoobrazovanog u nizu tržišno beskorisnih struka, koji još uvijek živi s opresivnom i pohotnom majkom. Nabildani serviser perilica ubrzo će unijeti nemir u Manivaldovo kućanstvo, a odnekuda će se pojaviti i muzikalni zečevi pogonjeni apsintom.

 
XOXO – zagrljaji i puse

Sugestivni crno-bijeli ménage à trois putenog zadirkivanja odjednom se pretvara u disko nastup u ovom filmu o plesnoj izvedbi senzualnosti, tijela, granica i povezanosti. Decentni erotski kazališni spektakl XOXO – hugs and kisses djelo je animatorice, ilustratorice i grafičke dizajnerice Wiole Sowe koja je u Krakowu studirala kod velikog Jerzyja Kucie pa ne čudi da je već i njezin diplomski film Between Us (1996) snažno odjeknuo u animacijskoj zajednici. Nagrađivan joj je i film Refrains (2007), a Sowa je također obnašala dužnost predsjednice poljske ASIFA-e. Odlikuje je i nekonvencionalna primjena zvuka i glazbe, čujna i u ovom filmu.

Gamer Girl

Od Ornamenta duše (2011) preko “mačkasto-feminine” Požude (2014) likovno inspirirane Kama Sutrom, do Gamer Girl, Irena Jukić Pranjić prisutna je na Animafestu niz godina ne samo kao redateljica, već i kao naša istaknuta strip-autorica, esejistkinja, antologičarka i osoba iza dokumentarne serije Strip u Hrvatskoj. Gamer Girl ponovno se zanima suvremenom ženom u ironično-grotesknom modusu patrijarhalnog poretka (opterećenjem kućanskim poslovima, odgojem djece, karijerom i zadovoljavanjem muškarca) te oduševljava smještenošću protagonistice u kompjutorsku igru privlačne arkadne estetike 90-ih.

Ježeva kućica

Ježeva kuća je treći animirani film Eve Cvijanović temeljen na slavnoj priči Branka Ćopića koja je ovdje adaptirana u prekrasnu stop animaciju lutaka u suradnji Bonobostudija i jedne od najcjenjenijih svjetskih animacijskih institucija National Film Board of Canada. Film vjerno slijedi predložak i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (“Twin Peaks”), a francuske glumica France Castel. Muziku u filmu potpisuje Darko Rundek. 

 
Stranac u mojoj glavi

Film predstavlja pokušaj autorice Petre Balekić da rekonstruira Camuseva Stranca, roman koji je čitala prije dvanaest godina. Sjećanje se s vremenom svelo na atmosferu i fragmente, kojima redateljica u filmu pokušava dati kontekst kako bi se što više približila izvornoj radnji.

Čili

U magistarskom filmu Martine Mikušove naslovna namirnica eliksir je agresivne transformacije muškarca u veliku mačku koja psihodeličnom šumom počinje juriti ženu u nakani da je proždre, ali i simbol muško-ženskih odnosa koje obilježava strast, destruktivnost i posesivnost. Inspiriran jarkim bojama postimpresionizma i primitivizma motivski ponajviše nalik na Henrija Rousseaua, Čili se zanima i podsvjesnim, arhetipskim sadržajima ljudske ličnosti.

Louise na obali

Robinzonski film Jean-Françoisa Laguioniea u ambijentu primorskog gradića u kojem se očaravajućim pastelnim bojama pripovijeda o baki koja se zarobljena na pustom mjestu prisjeća svoga života te uživa u prirodi i razgovorima sa psom.

Chelou, “Halfway to Nowhere”

Video spot za pjesmu “Halfway to Nowhere” misterioznog glazbenika Cheloua nastao je u suradnji animatora Andyja Bakera i ilustratorice Polly Nor, koja u svom radu tematizira žensku seksualnost, nesigurnost, traume iz prošlosti i želje u sadašnjosti, a sve prožeto mračnim smislom za humor. Spot prati ženu zatočenu unutar groteskne manifestacije njene vlastite podsvijesti koja se mora suočiti sa svojim demonima i prihvatiti sebe i svoje tijelo.

Više informacija o festivalu pronađite na: Animafest / Facebook / Twitter / Instagram / VIMEO


Povezano