Objavljeno

Vox Leksikon #03 – Kako organizirati super izložbu?

Anja Ivić, Doris Cvetko, Irena Curić, Iva Jurlina i Martina Petrović studentice su povijesti umjetnosti sa zagrebačkog Filozofskog, a svoj su status super cura dobile tako što su u Galeriji Zvonimir postavile izložbu pod nazivom Anomalije grada, koja kroz temu doživljaja urbanog prostora našeg glavnoga grada predstavlja pregršt odličnih umjetničkih radova mladih studenata i kreativaca.

Za slučaj da izložbu još niste pogledalie, stignete to učiniti još danas! U međuvremenu pročitajte novo izdanje Vox Leksikona!

ŠTO SU TO ANOMALIJE GRADA?

Iva: Anomalije su zapravo rezultat naše prvotne ideje i želje da organiziramo interdisciplinarnu izložbu kojom ćemo povezati studente sa što više kreativnih fakulteta. S jedne strane zbog potrebe za poznavanjem aktualne umjetničke scene budući da smo svih pet organizatorica i studentice povijesti umjetnosti, no također i zbog naše osobne želje za upoznavanjem ljudi koji se kreću na slični poljima kao i mi. Tema Zagreba se gotovo sama nametnula kao savršen koncept koji bi bio svima blizak, a opet pružio mogućnost različitih viđenja i interpretacija.

Martina: Anomalije grada uistinu jesu sve ono već navedeno. One su također naša prilika da iskažemo svoju kreativnost i svoje sposobnosti. Prilika da sebi i drugima pokažemo i dokažemo da i studenti imaju vrijedne ideje i vizije te da su sposobni sami pokrenuti stvari. Anomalije grada su ono na što smo jako ponosne. 

U PET KORAKA OPIŠITE NASTANAK IZLOŽBE.

Doris: Prije svega odabir teme koja je dovoljno široka da omogući što više slobode, a opet dovoljno uske da se stvar ne razvodni nego da bude krov pod kojim bi se iz različitih očišta provukla ista misao. Zatim je slijedio pronalazak prostora za izlaganje i opaki PR natječaj kroz nekoliko mjeseci. Dogovori na kavama oko radova i postava nisu bili problem budući da smo imale slične vizije. Ostale stvari su se rješavale u hodu, na našu sreću uspješno. Postavljanje smo privele kraju u dva popodneva uz puno naručene hrane i druženja s izlagačima i prijateljima.

Postavljanje izložbe 🙂

NAJBOLJA STVAR U VEZI PRIPREMANJA IZLOŽBE?

Anja: Upoznavanje ljudi, svježih radova, ispipavanje kulturne scene u vidu galerija i prisutnih kustosa … ima mnogo prednosti, ali najbolji dio je to igranje kustosa i ta uska suradnja nas pet kao organizatorica u kojoj smo imale svoj svijet Anomalija grada van kojih zadnjih dana ništa nije postojalo, barem dok nije došlo otvorenje kao kruna cijelog rada. I postavljanje izložbe uz hitove devedesetih.

Irena: Meni je osobno najzanimljivije bilo vidjeti radove uživo, nakon što smo ih prije postavljanja vidjele samo u prijavama kandidata preko interneta. Doticaj s umjetničkim djelom u njegovim realnim proporcijama uvijek je sasvim drugačiji doživljaj i tjera me da još više cijenim mlade umjetnike, jer tek uživo spoznam vrijednost i uloženi trud iza njihova rada. Ali kao što je Anja spomenula, postavljati te radove bilo je vrlo zanimljivo i zabavno. Na momente izazovno, ali na kraju fenomenalno iskustvo.

NAJGORA STVAR U VEZI PRIPREMANJA IZLOŽBE?

Anja: Nedostatak drvofixa i patafixa.

Doris: Zabijanje čavala iliti brokvi kako bi neke ovdje rekle. I bušenje rupa u zidu koje onda ostanu nakon izložbe. Možda još gore kad centriraš radove i postavljaš ih tako da radom pokriješ što više nepravilnosti pa se praviš da si imala viziju i da postoji viša filozofija iza odabira pozicije na kojoj si izložila djelo.

Martina: Najgora stvar je kad vam dan prije otvorenja najave čišćenje ventilacije u izložbenom prostoru. Tada si zamislite sve najgore. Srećom, ubrzo su uvidjeli kako bi ta odluka stvarno mogla ugroziti održavanje izložbe te je spomenuto čišćenje kompromisom  privremeno odgođeno. Tako smo ipak izbjegli predloženo otvorenje pod gas maskama.

Postavljanje izložbe #2 

KOJI SU VAM NAJDRAŽI RADOVI?

Anja: Svi radovi su super, ali izdvojila bih radove Lidije Ferenčak i dvije slike monumentalnih dimenzija Lava Paripovića.

Doris: Mislim da i ja moram izdvojit Lavove radove jer ne prenosiš svaki dan dvije slike 130x190cm tramvajem od Savice do galerije.

Irena: Ja bih izdvojila rad Biciklistička magistrala skupine studenata s Agronomskog fakulteta. Iako to možda nije umjetnički rad u nekom klasičnom smislu, riječ je o projektu koji je potpuno ostvariv i koji se savršeno uklapa u našu inicijalnu ideju, a to je promišljanje gradskog prostora i ponuda alternativnih rješenja i vizija za pojedine dijelove Zagreba.

Iva: Od svih izloženih radova na mene su nekako najviše ostavili dojam kolaži Lidije Ferenčak i Damjana Rocea. Po meni su definitivno najbolje utjeloviti samu ideju „anomalija grada“.  Također bih izdvojila video projekciju  autorica Petre Orbanić i Marije Plečko. Cure su od granja i kora drveta uz pomoć žice izgradile veliku konstrukciju unutar koje smo pustili video gradskih scena.  Sama ideja i način na koji su cure „konstruirale“ svoj rad je mene stvarno oduševio.

Martina: S vremenom vam svi radovi postanu dragi jer su dio vaše izložbe. Ipak istaknula bih djelo Prostor I autorice Lidije Ferenčak.  Upravo taj rad je najsličniji mojoj percepciji anomalija grada i upravo je to ono što sam priželjkivala dok smo sastavljali koncept natječaja. Istovremeno je duhovit i provokativan.  Ujedno predstavlja savršeni odraz stanja hrvatske kulture.

Doris, Anja, Martina, Iva i Irena <3 

KOJE STE ŽIVOTNE POUKE NAUČILE POSTAVLJAJUĆI IZLOŽBU?

Doris: Patafix nije rješenje za sve probleme na koje naiđeš.

Irena: Slažem se s Doris.

Iva: Ali samoljepljivi selotejp čini čuda.

Martina: Naučile smo da nije u šoldima sve i da se trud ponekad ipak isplati. Isto tako, korektor savršeno prekriva rupe u zidu. 

Anja: WORD.    

ZA KRAJ, SAVJETI ZA ONE KOJI SE ŽELE UPUSTITI U SLIČAN POTHVAT?

Anja: Krenuti na vrijeme, čak i prije vremena, da sebi možete dopustiti neprocjenjiv komod – višak vremena za popravljanje postava i organizaciju svega ostaloga. Uvijek će se nešto naći. Također, treba imati na umu da se ne može svakome udovoljiti tako da je vaš team i koncept na prvom mjestu.

Martina: Obećanjem vam, ukoliko se upustite u ovako nešto naići ćete na 1000 problema. Isto tako, naići ćete i na 1001 rješenje. Zvuči kao najveći klišej ikada, al vjerujte u svoju ideju. Ako vi ne vjerujete neće ni drugi. Naoružajte se strpljivošću. Budite uporni, jako uporni!

 {gallery}Anomalije grada{/gallery}

Fotografije su preuzete sa stranica KSPUFF-a i JAM-a.


Povezano