Objavljeno

Vox Leksikon #07 – Femme Femme Femme

Femme je krenula zajedno s butch, u američkim gej barovima u kojima su se okupljale lezbijke iz radničke klase. Skupa su preživjele oštre napade iz redova drugog vala feminizma koji ih je optuživao da svojim odnosima preslikavaju štetne patrijarhalne obrasce prisutne u muško-ženskim odnosima.

Iz istih tih redova moglo se čuti i kako se žene ne bi trebale dotjerivati jer i to je suradnja s neprijateljem. Zatim su, srećom po femme i butch, došli neki novi valovi feminizma s drukčijim pogledima na rodno izražavanje. Obje su preživjele, ali u međuvremenu se njihov odnos promijenio pa sada žive neovisno i ne zaljubljuju se više samo jedna u drugu, već u koga god im dođe da se zaljube, a i strap-on se emancipirao od butch pa je sad na raspolaganju svim zainteresiranima.

To je bila priča o podrijetlu femme kao termina kojim se označava ženstvena lezbijka. Naravno da neovisno od nje ženstvene lezbijke postoje oduvijek i svugdje i da se ne identificiraju uvijek kao femme. Meni je taj termin drag. I bitan. I mislim kako je vrijeme da se o položaju i iskustvima ženstvenih kvir cura malo popriča, zato što smo prečesto u situaciji da nas vlastita LGBT zajednica ne prepoznaje jer im prođemo ispod gaydara. Ili, kada nas prepoznaju, imate ovakve rezultate koji se ponavljaju i u muškoj gej zajednici.

Zato sam ugrabila priliku da vas upoznam s femicom Parke Ballantine. Parke dolazi u Zagreb održati radionicu o femme identitetima pa ju uskoro možete i uživo upoznati!

Radionica s Parke održat će se u Pippilotti u utorak, 23. veljače u 18 sati!

Što tebi femme znači? Zašto voliš biti femme?

Femme je za mene politička, intersekcionalna kategorija. Biti femme znači dosezati autentičnost i tražiti da te se istinski vidi. Jedinstvenost femme u tome je što može predstavljati i izvedbu i igru. Femme može biti jako moćno. Za mene je ta moć iscjeljujuća. Femme je lice koje nosim, moja zaštita i osobna ceremonija.

Najdraža stvar u vezi toga što sam femme svakodnevni je ritual dotjerivanja, to je nešto što me uvijek iznova osnaži i zabavi.

Vidiš li femme kao provokaciju?

Da! Nažalost, ukorijenjena je ideja da femice preslikavaju opresivne standarde ženstvenosti. To je strašna zabluda, istina je potpuno suprotna – biti femme je uvijek svjestan izbor koji nikako i nikome ne podilazi. Femme životi potresaju odnose moći između muževnog i ženstvenog na toliko načina. Živjeti kao femme znači rušiti očekivanja, pogotovo jer femice postoje i žive na neopisivo mnogo najrazličitijih mogućih i uvijek kompleksnih načina.

Koje su predrasude i zablude o femicama koje bi voljela smlaviti? Kako ti se čini da nefemme osobe i okolina (bilo strejt, bilo kvir) doživljavaju femice?

Naravno da ovisi od konkretne osobe i zajednice,  ali ako supergeneraliziramo, mislim da neosviješteni ljudi promatraju femme osobe kao oličenje stereotipa koji se temelje na heteronormativnosti, bijeloj ljepoti, tjelesnoj sposobnosti i mizoginiji pa se pojavljuju razni stereotipi poput toga da biti femme sigurno znači da želiš udovoljiti muškom, imaš nisko samopouzdanje, sigurno si submisivna, plitka itd.

Najgora zabluda proizlazi iz težnje da se identitete shvaća kroz jednan narativ, dok je femme raznolika i šarena odrednica kao što je to i kvir ili na kraju krajeva bilo koji drugi identitet. Ne postoji jedan način da se bude femme, ne možeš ljude svoditi samo na jedan identitet ili karakteristiku. Ta je ideja, odnosno način mišljenja koji banalizira ljude, ono što bih voljela smlaviti.

Što najviše voliš u vezi drugih femica? Jesu li femme-femme prijateljstva i odnosi važan dio tog kvir iskustva?

Moje poštovanje prema drugim femme osobama je neopisivo. Biti femme u ovakvom svijetu zahtijeva toliko hrabrosti, samo to da prošećeš ulicom kao femica zahtijeva ogromnu snagu. Naše priče često ispadnu iz prevladavajućih, ‘službenih’ kvir narativa i predodžbi o tipičnom kvir iskustvu. Maskulini glasovi tu su prioritetni, njima se i dalje posvećuje više pažnje. Budući da smo u takvoj poziciji u zajednici, naravno da su odnosi femica s drugim femicama strašno važni.

Femice imaju mnogo toga zajedničkog, naravno da nemamo sve istu priču, ali vjerujem kako se preko femme iskustva možemo povezati i da je nužno da se povežemo kako ne bismo ostale usamljene. Svima nam treba taj osjećaj kada te netko istinski razumije, da joj je jasno tvoje iskustvo, ali ne iz neke autsajderske pozicije jer to ponekad jednostavno ne može zadovoljiti.


Parke 

Kako je dejtati kao femica, s kakvim si se situacijama susretala?

Nisam se uvijek identificirala kao femme. Kao mlađa sam se dosta mučila s time i nisam baš imala dobro mišljenje o ženstvenosti. Proživjela sam različite oblike trauma i iz toga je proizašlo da sve ženstveno doživljavam kao slabo – imala sam osjećaj kako bih iz sebe napravila metu ako bih se ženstveno nosila i ponašala. Iz samoobrane sam se distancirala od svega što je femme, a to je itekako imalo odjeka u mom ljubavnom životu. Bilo mi je lakše privući žene i biti vidljiva kao lezbijka kad sam izgledala više kao tomboy. Zanimljivo iskustvo, ‘postati’ femme iz maskulinog.

U mojoj tadašnjoj vezi ta promjena postala je izvor sukoba – cura me optuživala da tražim pažnju strejt muškaraca i kako ih sigurno želim dejtati, a moje istraživanje ženstvenosti smatrala je antirevolucionarnim igranjem po pravilima nekakve mejnstrim ženske seksualnosti. Ukratko, puno smo se oko toga svađale i na kraju prekinule.

Nakon toga, moje dejtanje je bilo zaista svakakvo, dobrim dijelom zbog kompleksnih seksualnosti, jer ujedno sam i dominantna partnerica i seksualno otvorena femme osoba koju druge privlače femme osobe. Doći do toga da druga strana vidi i prepoznaje sve moje dijelove pokazalo se popriličnim izazovom. Volim govoriti kako sam nalik gej muškom drag queenu – istovremeno sam i maskulina/muškasta, ali i ljepuškasto zgodna i flambojantna *smijeh*

Znači, kao prvo, to da me netko vidi kao gej osobu je izazov, zatim da me prepozna kao dominantnu partnericu, a na kraju i izazov da uopće pronađem osobu koja me privlači i koju privlači sve što moj femme identitet obuhvaća.

Dejtala sam i maskulinije osobe i to je bilo zanimljivo zbog njihove neugode oko dinamike moći u odnosu, s obzirom na moju dominantnu crtu. Trebalo je odraditi puno razgovora unaprijed da se zbog toga što sam femme ne bi pretpostavljale određene stvari o meni. A i nikako mi nije odgovaralo što nas je okolina često čitala i doživljavala kao tradicionalni hetero par i preslikavali su na nas takve odnose. To je bilo grozno.

Sva sreća pa sada imam partnericu koja me vidi kroz sve što jesam i imamo odličnu dinamiku koja nam objema paše. Ali prije no što sam nju srela, skoro pa sam odustala od ljubavi, lol. Nije lako kad imaš toliko malo opcija.

Već neko vrijeme fantastične femice sve glasnije govore o našim iskustvima, pogotovo o femmefobiji u  kvir zajednicama. U mnogim zajednicama (i na internetu) femice su se organizirale i izborile određenu vidljivost. Čini li ti se da je to promijenilo stvari? Što vidljivost znači za nas – je li ona tek objava rata femmefobiji, ili misliš da već pobjeđujemo? Što smo time postigle? 

Ne bih rekla da pobjeđujemo, ali ni da gubimo. Vidljivost je važan korak u okončavanju neznanja, ali s druge strane i dalje prevladavaju jako ograničene i preuske predodžbe o femicama i femme osobama što se tiče rase, roda, tjelesne sposobnosti, nacionalne pripadnosti, seksualnosti itd.

Femme pitanje povezano je s mnogim izazovima izuzev same vidljivosti, poput seksizma, prevencije i oporavka od traume, zdrastvene skrbi, brige o djeci, stanovanja, rasizma, ideala ljepote, klasne borbe, neokolonijanog tlačenja itd. Sva ova pitanja direktno utječu na femme živote i u njima leži ključ povezivanja s ostalima i rada na značajnim promjenama.

Naša pobjeda nije samo u tome da kao femica možeš ušetati u gej bar u kojem će te vidjeti i prepoznati kao kvir femme. Želim oslobođenje, jednakopravnost, inkluziju i veće društvene promjene, obnovu i rješenja. Jedino tako možemo postati istinski ostarene kao femme osobe u ovom svijetu.

Femme aktivistkinje najviše su se borile s nekim starim predrasudama poput toga da su sve femice cis, da ih nužno privlače maskuline cure ili da su uvijek bottom (submisivne) u krevetu. Pokazale su kvir svijetu kako biti femme ne mora značiti da te privlači određeni tip osobe, kao i da to što si femme ne govori apsolutno ništa o tvojim seksualnim preferencijama. No i dalje imamo nasljeđe butch/femme dinamike, kao i kategorije poput low/high te soft/hard femme i slične . Što misliš o tim kategorijama? Vjeruješ li u ovo što je bend Gaymous opjevao kao butch/femme ples?

Neke femice plešu butch/femme ples, vole svoje butch i boi partnere/ice. Poigravaju se s time, i to može biti istovremeno jako zabavno i subverzivno i ispunjavajuće. Osobno ne volim baš tu dinamiku, a općenito mi se čini da su butch/femme odnosi i dalje u puno većoj mjeri norma no što bi trebali biti.

Ovo pitanje podsjetilo me na probleme s pojmom i doživljajem androginije, na to kako je najčešće povezana s maskulinim osobinama. Budući da se osjećam vrlo femme androgino, s time imam ozbiljan problem. Najandroginije se osjećam kad sam najviše femme, onda kad se sredim u svom punom sjaju. Tada sam high femme i androgina i maskulina istovremeno, i to je famozno!

Inače nisam protiv etiketa kao takvih, mislim da problem nastaje kad nekomu priljepimo samo jednu odrednicu. Primjerice prije par godina sam sudjelovala u Identity projectu gdje sam dobila zadatak da izaberem pet oznaka, pet riječi kojima bih se opisala. U tom trenutku to su bile Daddy Femme Dyke Dom Queen, ali vrlo lako je moglo biti nešto skroz drugo, a i to se stalno mijenja i mijenjat će se. Tako da mi pojmovi soft/hard femme i slični ne smetaju, oni prije svega mogu biti i jako zabavni kada ih se međusobno kombinira.

Već si jednom gostovala u Zagrebu, odnosno gostovao je tvoj kratki video projekt Femme Gang u sklopu Queer Zagreba prije nekoliko godina. Za sve nas koji smo propustile projekciju, kakva je to femme banda i s kime se bori? 

Femme Gang je serija koju sam radila s prijateljicom Linom Bianco za filmski festival u San Franciscu koji je imao temu kvir kulta i pravedničke osvete. Radnja prati nimalo bezazlenu bandu femica koja napada ulične napasnike, mizogine kvir osobe i razne druge femmefobične pojedince/ke i institucije. Htjele smo prikazati raznolikost femme identita i spojiti ozbiljne teme i humor kako bismo pomogle vidljivosti femme iskustva i izazova s kojima se svakodnevno susrećemo. I naravno, pokazati svima da ako se s nama zajebavaš, nećeš proći nekažnjeno!

Sada bih te zamolila da upregneš svoje šankersko iskustvo i kažeš nam koje je po tvom mišljenju najfemmastije piće.

To totalno ovisi o tome što je tebi femme! Nekima bi najfemme bila čaša viskija uz pivo, za neke paprena margarita ili martini. Što se mene tiče, volim uživati u širokoj paleti pića. Kad se osjećam skroz femme i lepršavo, to znači mjehuriće poput French 75 (gin, limun, pjenušac, i St. Germain). Da, svakako mjehurići! I da se može piti s podignutim malim prstićem 🙂 Evo ga:

Za kraj sam zamolila Parke za malo femmespiracije. Evo što mi je preporučila:

~Blogovi~

http://www.lafemmesofcolor.com/new-page-1/

http://queerfatfemme.com/

Femme Shark Manifesto – http://www.qzap.org/v5/gallery/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=799

~Članci~

http://www.dailydot.com/lifestyle/femme-invisibility-queer-community/

http://everydayfeminism.com/2015/06/end-queer-femmephobia/

http://www.huffingtonpost.com/2014/09/27/whatfemmelookslike_n_5890738.html

~Femme g(lasnog)ovornice~

http://indiraallegra.com/home.html

http://www.kimkatrinmilan.com/

~Umjetnost~

http://www.identityprojectsf.com/

http://qcc2.org/

~Dokumentarci~ 

A Complicated Queerness: Living Femme in a Dyke Community  – https://vimeo.com/3493274

http://www.queerty.com/why-do-masculine-gay-guys-look-down-on-feminine-guys-20140707

FtF: Female to Femme https://vimeo.com/67066117

~Igrani filmovi~

Do I Sound Gay?

Mala Mala

Tongues Untied

Madame Sata

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano