Objavljeno

Virgin Xtravaganzah: Činite drugima ono što želite da i oni vama čine

Ovogodišnji DRAGram: Iconic Edition posveta je ženama koje su svojim javnim i kulturnim djelovanjem uvelike pridonijele emancipaciji queer zajednice. Uz kolektiv House of Flamingo (Colinda Evangelista, Entity, Spazam Orgazam i Roxanne), u programu sudjeluje i Virgin Xtravaganzah – Djevica Marija za suvremeno doba, koja je nakon 2000+ godina djevičanstva odlučila napustiti raj i postati superstar.

U kratkom razgovoru pred dolazak u Zagreb (kamo će doletjeti u svojoj kući nošena anđelima, naravno), Virgin nam je otkrila kako je nastao njezin lik, zašto je razumljivo da je Bogorodica pomalo isfrustrirana zbog potiskivanja njenog glasa u Bibliji, i – najvažnije – hoće li posjetitelji_ce DRAGrama doživjeti ukazanje u muškom ili ženskom WC-u?

Za početak, reci nam kako je nastala Virgin Xtravaganzah? Što te potaknulo da stvoriš ovaj lik?

Odgojen sam kao katolik – to je bila prilično velika inspiracija, ha! Od malih nogu intrigirale su me legendarne žene iz književnosti, folklora i pop kulture, stoga je razumljivo da me privukla i Djevica Marija. Najintrigantnije mi je bilo kako malo toga možemo saznati o njoj iz Biblije. Uvijek je bila misteriozan lik, i mislim da je nepravedno zanemarena u cjelokupnom biblijskom narativu.

Mi Hrvati i Hrvatice smo vrlo religiozne, a osobito volimo Bogorodicu. Hoćemo li moći prepoznati našu voljenu Gospu kada vidimo Virgin Xtravaganzu? Hoće li nas zbuniti brkovi?

O da, mislim da ćete je lako prepoznati. Virginina estetika utemeljena je na stvarnim prikazima Djevice, pa – unatoč dragu ili ‘queer elementima’ poput brkova – ona vizualno jasno podsjeća na izvornik na koji se poziva. Također moram naglasiti da svojoj reprezentaciji Djevice Marije pristupam s poštovanjem i dostojanstvom. Neke stvari koje ona govori u pjesmama su kontroverzne, ali Biblija nije Mariji dala glas. Tko zna što bi ona rekla i koje frustracije bi izrazila da je to imala prilike učiniti!

Kroz povijest katolici su bili jako zainteresirani za ono što je izašlo iz Marijine vagine, ali ne i za ono što bi moglo izaći iz njenih usta. Možeš li nam otkriti neke Virginine stavove i mišljenja?

Upravo tako! Mislim da bi Djevica imala puno toga za reći… Ja je interpretiram kao vrlo otvorenu, tolerantnu i politički progresivnu modernu ženu. Ima zrelost 14-godišnjakinje, jer tako je Biblija interpretira, i zbog njene bliske povezanosti s Crkvom vrlo je privilegirana i zaštićena na mnogo načina, što, naravno, oblikuje i njen pogled na svijet. Poštena je i zalaže se za ravnopravnost, pravednost i općenito slobodu za čovječanstvo. Smatra da trebamo činiti drugima ono što bismo željeli da oni nama čine…što je zanimljivo.

Koje tvoje interpretacije glazbenih hitova ćemo moći čuti u Zagrebu?

Zapravo ne znam, još nisam odlučila! Postoji velika šansa da će to biti Justin Timberlake, Whitney Houston, Peaches i Leonard Cohen. Ostalo prepuštam sudbini!

Posljednje, ali ne i najmanje važno, planiraš li na DRAGramu koristiti muški ili ženski WC? Ta sanitarna anarhija stvarno izmiče kontroli – stoga naprosto moramo znati!

Koristit ću onaj WC koji ima najbolje svjetlo za selfije, najbolje ogledalo za popravljanje šminke i općenito onaj u kojem je najmanja gužva.

Amen!

Ulaznice po cijeni od 40 kn u pretprodaji pronađite u Octopus piercing i tattoo studiju (Gundulićeva 31). Donacija za ulaznicu do četvrtka, 26.10. iznosit će 40 kuna, dok će na dan programa iznositi 50, odnosno 70 kuna.


Povezano