Objavljeno

Upoznajte Flamingosice: no wave dečko, pankerica, sajber seksi butre i baby spice

Nakon totalnog kaosa koji su prošle godine napravile u Jedinstvu, ekipica iz House of Flamingo ovog se puta okrenula komediji i campu. Nadam se da ste raskrčilie rasporede i prokopalie ormare jer večeras kreće drugi DRAGram!

O House of Flamingou smo već pisalie, no od prošle se jeseni štošta promijenilo. Flamingosice su u godinu dana stale na obje noge, raširile krila i pretvorile se najblještaviji domaći umjetnički kolektiv!

Idejne začetnike cijele priče, Marina Čajda i Ivana Pavlića, već smo predstavilie, a trandže su glasne same po sebi i teško da ste ih uspjelie fulati.

Danas pod reflektore dovlačimo preostale rijetke ptice bez kojih bi ovaj kreativni mehanizam bio možda jednako drečav i odvažan, ali sigurno puno manje seksi.
 
Za početak, potencijalno najshady ptičica – Toni Zadravec.

Inače uzoran student povijesti umjetnosti i anglistike na FFZG-u, ovaj profinjeni esteta nestrpljivo iščekuje da Air-maksice konačnu iziđu iz mode.

Budući da se radi o osobi kojoj je crno uvijek novo crno, ne čudi da drag za Tonija ne podrazumijeva nužno “tone šljokica, četiri perike, korzet i pjenu na bokovima”.

Vodim se onom starom ‘You’re born naked and the rest is drag'”.

To je sloboda da formiramo vlastiti imidž – ili radije identitet – te da se prezentiramo na način koji nam odgovara.

Mislim da je iznimno bitno imati na umu arbitrarnost roda i činjenicu da se radi o kategoriji koja se s vremenom drastično mijenja. Iz tog razloga jako volim genderfuck i androginost koje brišu granice između rodova i stvaraju nove, zanimljive identitete.”

U HoF se, kaže, uključio kada su planovi za prvi DRAGram bili tek u povojima.

“Ideja mi se učinila nevjerojatno cool jer ništa slično nije bilo dostupno na ovim prostorima. Još kad sam saznao da dolazi Alaska Thunderfuck, rekao sam samo ‘I want in.'”

Unutar samog kolektiva bavi se različitim stvarima, ovisno o potrebi. Za ovogodišnji je DRAGram napravio ilustracije in-house trandži. Ne znam kakav je vaš dojam, ali za osobu koja crta isključivo “za svoj gušt”, meni je ovo prilično genijalno.

Razlike u ukusima i estetici se unutar kolektiva ponekad pojave, no uvijek se nađe rješenje za takve sitnice, nastavlja Toni.

“Moj je crtež recimo izrazito stripovski i vrlo linearan pa sam u pozadini ilustracija koristio gradient kako bih na neki način zrcalio zaštitni znak genijalnih Schwestern Sisters koje su zaslužne za vizual ovogodišnjeg DRAGrama.”

Sebe smatra prije svega drag entuzijastom i na pozornici se, kaže, ne vidi. Barem ne u dragu.

“Moram ipak priznati da mi je bilo jako zabavno na ovogodišnjoj Partycipaciji lipsyncati na Cherry Lips od Garbage. Budući da se nitko nije zapisivao za nastupe, prijateljica i ja smo odlučili probiti led i potaknuti ljude da se priključe. Pretpostavit ću da smo odradili dobar posao plazeći jedno po drugom, jer smo na kraju morali prekinuti nastup zbog prevelikog broja ljudi na pozornici :D”

Oko čega će Toni biti entuzijastičan dogodine, još ćemo vidjeti. Zasad ga, bar što se službene najave tiče, možete slušati na večerašnjoj tribini na kojoj će nam objasniti što je kič i odakle dolazi, koje su njegove dodirne točke s campom i zašto je camp legitiman umjetnički izraz. Uzbudljivo!

 
 
Da nisu samo trandže pankerice, najbolje svjedoči Mateja Halić, HoF-ova službena scenografkinja.

Kolektivu se, kaže, priključila prije svega iz želje da im kao mladoj udruzi pomogne.

Budući da joj je scenografija velika ljubav, bilo joj je jako teško odbiti priliku da “zadovolji svoju tihu patnju”.

Ovogodišnjim nas je dekorom odlučila iznenaditi, ali mi je bar prišapnula da ju je tema posebno inspirirala.

Kakve je grimase priredila za Studio Smijeha, morat ćete provjeriti na licu mjesta!

 

Nastavljamo s HoF-ovom verzijom Baby Spice – Stefanom Rogom.

Kao i svaki ‘normalan’ tinejdžer, Stefan svoje slobodno vrijeme provodi pred zrcalom. No, za razliku od većine svojih vršnjaka, Stefan osim paste za zube i gela za kosu u svojoj kozmetičkoj torbici ima još koju stvarčicu ‘viška’ (za početak posjeduje kozmetičku torbicu).

Ovaj mladi vizažist u usponu se, kaže, šminkanjem počeo baviti nakon par odgledanih sezona Drag Racea.

“Za razliku od klasičnog beauty make-upa, za drag šminku vrijedi pravilo ‘go big or go home'”, kaže Stefan i dodaje da je upravo zato drag make-up istovremeno tehnički najizazovniji i kreativno najslobodniji.

Kao osoba čiji kapci u pravilu izgledaju puno manje smokey, a puno više u stilu trebali ste vidjeti kako izgleda onaj drugi, pitala sam Stefana za savjet.

Većinu svog znanja sam pokupio s YouTubea, nemam nikakvu formalnu naobrazbu. Najbolje beauty tutoriale rade sestre Pixiwoo i meni jako draga NikkieTutorials. Drag tutoriali Miss Fame su također čista perfekcija.

Instagram je isto tako jedna velika make-up platforma. Najdraži artisti s Instagrama su mi @ssssamathaa, @mannymua733, @patrickstarrr i @chaosmakeupartist.”

Zanimalo me je kako njegovi prijatelji prihvaćaju njegovu buduću karijeru.

“Na prvu nisu bili oduševljeni, ali su s vremenom shvatili koliko je to zahtjevan posao i koliku moć transformacije ima.

Drag je za mene potpuna sloboda i odvajanje od svog svakodnevnog života. Dragom možeš iz sebe izvući one osobine koje u svom svakodnevnom životu nemaš; možeš oživjeti bilo koji lik i u njemu se osjećati super”, zaključuje Stefan i dodaje da bi se u budućnosti htio okušati i u nastupima, ali da za to mora skupiti još malo hrabrosti.

I glitch za kraj – Schwestern Sisters!

Osobe čiji vam profili na društvenim mrežama u minuti ‘pojedu’ mjesečnu dozu mobilnog interneta, Tea i Marta Stražičić, velikim su dijelom oblikovale HoF-ov vizualni identitet.

Iako super funkcioniraju u paru, kada rade odvojeno, radovi im se, kažu, dosta razlikuju.

U kratkoj, ali važnoj povijesti HoF-a Tea se ponajprije ‘proslavila’ kao VJ-ica.

“Jedno vrijeme fiksacija mi je bio glitch i slobodno plesanje pa bi ‘lutke’ animirala kako se začudno gibaju, a uz to sam koristila samo čiste pozadine s jako naglašenim purpurnim svijetlima koje stvaraju gradiente na tijelu.

Naravno, imala sam grandioznije ideje oko postava, ali za to treba puno više vremena za pripremu prostora što je kod evenata dosta teško izvesti. Srećom, znam VJ Donniea pa ga uvijek imam na speeddial-u ako nešto ne radi, a i Marta je super help.”

Za slučaj da gradienti nisu dio vašeg svakodnevnog vokabulara, prilažem video koji je Tea napravila za ovogodišnju Partycipyciju:

Marta je pak osmislila vizual za ovogodišnje izdanje DRAGrama.

“Ja sam preuzela odgovornost za ovogodišnji vizual jer, za razliku od Tee, imam malo komičniju & grotesque estetiku i rjeđe koristim pastel gradiente. Samom pomisli na nešto komično i camp dobijem masu ideja. Otkad smo napokon zakoračile ozbiljnije u izradu 3D realness materijala, u zadnjih godinu dana svakodnevno nalazimo i otkrivamo nove načine kako & što prezentirati. Ovogodišnji vizual je jedan od rezultata tog truda.”

HoF su se, ističu, odlučile uključiti kada su vidjele nastup Alaske Thunderfuck, a drag, pogađate, poimaju prilično nekonvencionalno.

“Girfriend~boyfriend je moj najdraži osobni domestic-drag; prakticirala sam ga ovo ljeto u no-makeup izdanju, kratke kose na bijelu sportsku odjeću. Dođe mi u fazama izgledati kao, nezz no wave dečko, skins, seksy cyber butra, pa nekad i časna sestra šik.

Online-wise mi je famozna sama mogućnost obrade 3D tijela kao proces, jer u 3Du se lako shvati koliko je mala granica između ženskog i muškog tijela te kako se lako izbriše”, kaže Tea.

Svoju omiljenu članicu kolektiva nisu mogle izdvojiti, ali su zato predložile sasvim logično riješenje:

“Bilo bi super kad bi se mogle merg-ati u neku mega trandžu sa najboljom kvalitetom svake, kao neki trandža transformer. Pleše kao Roxanne, ima appearance kao Colinda, true je kao Le Filip, smišna je ko Galaxy, ima eleganciju Dekadence, zna hipnotizirat publiku kao Spazam i baca bisere ko Pearl…ma kužite!”

 

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano