Objavljeno

Joe Black: Klaun sam od glave do pete

Peta je godina DRAGrama! Ove godine, zajedno s izvođačicama iz Hrvatske, House of Flamingo dovode nam dvije queer točke iz Velike Britanije.

Joe Black sebe opisuje kao ljubimca kabareta koji ispija džin, nitkova vodvilja, drag klauna i direktora cirkusa otrovnog jezika. Svirao je ukulele i oduševio i šokirao publiku diljem svijeta mješavinom glazbe, kazališta i komedije, a nastupao je s poznatim imenima kao što su Eddie Izzard, The Tiger Lillies, David J, Voltaire, Toyah Wilcox i Duke Special.

I sada dolazi u zagrebačku Močvaru! Razgovarali smo o tome što znači biti drag klaun, izvoditi dark kabaret, i kakav je to Mister Joe Black.

Što te privuklo kabaretu? Kako si započeo?

Kabaret me fascinirao. Sastoji se od toliko različitih elemenata i može biti toliko različitih stvari. Uvijek sam nastupao u kabaret stilu, ali na glazbenim večerama. Na kraju su me otkrili producenti kabareta i onda sam objeručke prihvaćen u kabaret svijet!

Ne želiš se rodno obilježiti. Pretpostavljam da je poigravanje rodnim ulogama i našim očekivanjima u vezi s njima velik dio tvog nastupa i tvog identiteta. Kako je drag i očekivane konvencije draga, ako ih uopće ima, pomogao (ili odmogao) tome?

Oduvijek sam bio androgin. Čak i bez šminke. Uvijek mi je bilo zanimljivo kako moj rod zbunjuje ljude! Zato ga volim ostaviti neodređenim. Mislim da to nije odmoglo ovome što radim, samo je pomoglo. Ljudima je to zanimljivo. Ovo što ja radim nije često u svijetu draga, što je lijepo. Dobro je imati svjež pristup.

Za sebe kažeš da si drag klaun. Koji dio tvog draga je klaunovski, a koji dio klauna je drag?

Moje lice! Klaun sam od glave do pete… Moj nastup, moj look, način na koji komuniciram s publikom. Uvijek sam svoj vlastiti predmet ismijavanja. Klaunovi su nestašni i vragolasti, što mi se jako sviđa, i što su moje šale bizarnije, što dalje idu, to mi je bolje.

Tko (i što) ti je najveća inspiracija za nastupe?

Volim način na koji Tom Waits priča priče. Volim glazbu Dannyja Elfmana. Mjuzikle, kabaret glazbu 1920-ih i 1930-ih. Vodvilj. Provokativne vintage pjesme… Obožavam ih. One koje su proste, ali nisu toliko očito proste. Također me jako inspirira američki vodvilj.

Bi li ono što radiš nazvao dark kabaretom, ili nekako drugačije? Pitam zato što koju god definiciju mi ponudio, sigurno će biti zanimljivija od bilo čega što bih ja mogla pronaći brzom Google pretragom.

Dark kabaret je kabaret, ali malo mračnije naravi i izgleda. Kabaret je širok pojam, mislim da je dark kabaret malo konkretnije? Kada čujete dark kabaret, imate ideju u glavi o tome kakva će biti atmosfera i što očekivati. Lakše vam je to vizualizirati! Također mislim da se kabaret ponekad može koncipirati kao “svjetlija” zabava? Ne uvijek! Ali dark kabaret bliže je onome što ja radim.

Što te najviše motivira? Zašto radiš ovo što radiš?

Zbog novca? Ha. Ne. Obožavam nastupati za zainteresiranu i pristupačnu publiku. Volim vidjeti reakcije ljudi koji prvi puta dolaze na moj nastup… Pa i reakcije onih koji me gledaju 76. put. Hrani me energija publike i razgovori koje možemo voditi. To mi daje život.

Album Satan in a Sunday Hat izdao si 2013. (Usput, poslušala sam ga i super je!) Planiraš li snimiti još materijala, ili ćeš se držati nastupanja uživo?

Snimanje albuma jako je skupo i stresno. Razmišljao sam o tome da snimim još jedan album, ali još nisam dovoljno motiviran za to. Puno više volim nastupati uživo. Album nikada neće dovoljno vjerno prenijeti iskustvo žive svirke. Ali volim svakih nekoliko godina snimiti album, to mi je dodatna motivacija da se poigravam s novim idejama.

Nastupao si i surađivao s puno umjetnika — nedavno si bio uvodna točka za Jinkx Monsoon, ako mi Twitter ne laže. Kako je bilo? Znam da je vjerojatno nepristojno birati favorite, ali svijet bi bio dosadan da smo svi pristojni, tako da: s kim ti je bilo najljepše surađivati?

Da, bio sam uvodna točka za Jinkx Monsoon! Obožavam Jinkx. Već smo nekoliko godina prijatelji i uvodna sam točna na njezinim nastupima kada god je u Londonu. Odlično si pristajemo i jako se dobro slažemo. Prošli vikend smo zajedno izveli pjesmu. Obradili smo Radioheadov Creep: ja sam svirao na ukuleleu, a ona je pjevala, akustično! U prepunom noćnom klubu. Bez mikrofona. Samo smo se prepustili. Nevjerojatan trenutak, stvarno sam bio oduševljen.

Reći ću da najviše volim surađivati s Jinkx. Ali Eddie Izzard je također bio zabavan! Samo smo malo razgovarali, ali bilo je nevjerojatno ushićenje nastupati za njegovu publiku te dvije večeri kada sam bio njegova uvodna točka.

Čini mi se da ovo moram pitati s obzirom da smo oboje obožavatelji džina — koja ti je najdraža vrsta džina?

Ovdje kod mene jedna lokalna tvrtka radi fantastičan džin. Ime je jednostavno, Brighton Gin. I ODLIČAN je. Napravljen je u Brightonu, gdje živim.

I na kraju, što možemo očekivati od tvog nastupa u Zagrebu?

Sasvim apsurdno ponašanje, pjesme i priče. Vjerojatno ću zasmetati nekim članovima publike i napraviti nešto prosto. Ovisi o tome što me u tom trenutku inspirira! Vidjet ćemo što će se dogoditi. JAKO sam uzbuđen što dolazim u Zagreb.

Podsjetimo, peti DRAGram održava se 31.10. i 3.11 . Ulaznice za šarolik večernji program u u klubu Močvara (3.11.), na kojem nastupa i Joe Black mogu se pronaći u Octopus piercing studiju i Octopus Tattoo Studiju (Gundulićeva 31) ili na dan događaja na ulazu u klub.


op.ur. intervju je izvorno objavljen 13.10.2015. povodom prvog gostovanja Joe Black u Hrvatskoj


Povezano