Objavljeno

Utječu li dječje igračke na kasniji odabir karijere?

Elizabeth Truss, britanska ministrica obrazovanja , nedavno je upozorila kako dječje igračke mogu utjecati na kasniji izbor karijere. Rekla je kako rodno specifične igračke mogu djevojčice odvratiti od znanosti i matematike te je pozvala roditelje da kupuju svojim kćerima Lego kocke kako bi ih se zainteresiralo za inženjerstvo.

Iako su žene ostvarile značajan napredak na području rada, u nekim strukama još uvijek postoje velike rodne nejednakosti. Prema podacima uz VB, nešto više od 80% zaposlenih na području znanosti, istraživanja, inženjerstva i tehnologije čine muškarci, dok nasuprot tome 82% zaposlenih u uslužnim i njegovateljskim djelatnostima, te 78% u administraciji i tajničkim poslovima čine žene.

Becky Francis, profesorica pedagogije na Sveučilištu Roehampton, smatra da igračke s kojima se djeca igraju utječu na odabir karijere: „Različite vrste igračaka djeci daju različite poruke o tome što je primjereno za dječake, a što za djevojčice, te imaju različite obrazovne sadržaje – oba elementa su važna i mogu imati usmjeriti daljnje školovanje i odabir karijere“.

Rezultati njezinog istraživanja govore kako se dječacima najčešće kupuju igračke koje uključuju akciju, izgradnju i strojeve, dok se djevojčice usmjerava prema lutkama te interesima koje se smatraju ‘ženskima’ poput friziranja. Također, stereotipne igračke za dječake u većoj su mjeri obrazovne. Sadrže didaktičke informacije, tehničke upute, dok igračke za djevojčice više potiču maštovitu i kreativnu igru čime se razvijaju drugačije vještine.

Poruka je jasna, dječaci bi trebali izrađivati nove stvari i rješavati probleme, dok bi se djevojčice trebale posvetiti brizi i njezi.

Istraživanje maloprodajnog lanca Argos otkriva kako je 60% onih čiji je rad vezan uz dizajn, primjerice arhitekti ili dizajneri, u djetinjstvo provodilo igrajući se s građevinskim blokovima, a 66% onih čiji je rad vezan uz matematiku, primjerice knjigovođe i bankari, preferiralo je puzzle.

Maggie Aderin-Pocock, stručnjakinja za svemir, tvrdi kako se voljela igrati s Lego kockama i vlakovima, no kada je u školi rekla kako želi biti astronautkinja, predloženo joj je da se bavi njegovanjem. Problem međutim  nisu samo igračke, već društvo, zbog čega smatra da bi bilo korisno kad bi se na televiziji pojavljivale znanstvenice.

Psihologinja za igru i razvoj djeteta, Amanda Gummer, smatra kako je uloga igre omogućiti što širi raspon iskustava. Roditelji se, zbog manjka vremena i društvenih stereotipa, često odlučuju za najjednostavniju opciju, ono što bi trebali činiti jest razmisliti kakve vještine pojedina igračka razvija kod djeteta.

Dućani bi također trebali pružati veći izbor igračaka, koje nisu samo ružičaste ili plave. A što se odabira karijere tiče, Gummer vjeruje da igračke djeci mogu približiti pojedino zanimanje, stvarajući tako samopouzdanje i uvjerenje da bi ga jednog dana, ako budu željeli, mogli uspješno obavljati. [M.K.]  BBC


Povezano