Objavljeno

Petra Collins – krvava vulva, žensko tijelo i cenzura

Jednostavna bijela majica s ilustracijom krvave vulve prekrivene stidnim dlačicama i ruke koja je miluje, dizajnirana za American Apparel, uzrokovala je poprilično burnu reakciju javnosti.

Kreativna snaga koja stoji iza ove kontroverze, Petra Collins, izjavila je da nije bila ni malo šokirana jer je navikla da se prikazivanje neizmijenjenih i seksualno emancipiranih ženskih tijela smatra neprihvatljivim.

Ova kanadska umjetnica, fotografkinja i spisateljica osnivačica je i kustosica web stranice The Ardorous koja sakuplja radove mladih umjetnica u usponu. Na njoj je također na prodaju ponudila svoju majicu i time potaknula očekivanu raspravu uz lavinu pozitivnih i negativnih komentara.

Ali kada joj je zbog fotografije koja je prikazuje u bikiniju iz kojeg izviruju stidne dlačice  izbrisan Instagram profil, progovorila je javno za Huff Post Women o licemjerju modernog društva:

“Nisam uradila išta što bi prekršilo uvijete korištenja. Ono što sam uradila jest objavila sliku MOJEG tijela koje ne zadovoljava društvene uvijete ženstvenosti. (…) Za razliku od 5,883,628 fotografija djevojaka u kupaćim kostimima na Instagramu, moja prikazuje neizmijenjeno stanje mog tijela – neobrijanu bikini liniju. Do ovog trenutka sam očigledno vidjela i osjetila pritisak da reguliram svoje tijelo, ali nikad nisam pomislila da bih mogla doživjeti ovu vrstu opresije.”

Svim ljudima koji su se zbog njezine umjetnosti našli uvrijeđeni, u odličnom intervjuu za Vice poručuje: “Iskreno, ako se toliko uzbuđujete i napeti ste zbog ovoga, mislim da bi trebali masturbirati i osjećati ćete se bolje. Tada ponovno razmislite o svemu.” [M.M.] Oyster Mag…


Povezano