Objavljeno

Destigmatizacija menstruacije u video igri

Na tržištu preplavljenom video igrama povezanima s oružjem i nasiljem, pojavila se zanimljiva novost, naime u igri ‘Tampon Run’ protiv neprijatelja se borite ni više ni manje nego tamponima.

Igru su osmislile dvije tinejdžerke s ciljem da se destigmatizira pojam menstruacije. “Tabu koji okružuje menstruaciju uči žene da je savršeno normalna i prirodna tjelesna funkcija nešto čega se treba sramiti”, kažu autorice igre Andrea Gonzales i Sophie Hauser.

Igra je nastala u sklopu ljetnog programa ‘Girls Who Code‘, neprofitne organizacije koja se bavi poticanjem srednjoškolki u kreativnom i znanstvenom području. Igrica je prilično jednostavno zamišljena: junakinja mora eliminirati svoje neprijatelje gađajući ih tamponima, te sakupljati bodove pronalaskom kutija za tampone i nikad ne ostati bez njih. Ako tijekom igre ostanete bez tampona, GAME OVER.

Za one koji to smatraju čudnim, autorice poručuju da bi se trebalo preispitati kako to da je društvo prihvatilo upotrebu oružja i nasilja u video igricama kao nešto normalnim, dok je i dalje govor o tamponima i menstruaciji nezamisliv. Jezebel

Igru možete isprobati ovdje.

Povezano