Objavljeno

U čast neimenovanim žrtvama rodno utemeljenog nasilja

U svibnju 1950. godine, tijelo nepoznate žene pronađeno je u američkoj Zapadnoj Virginiji. Istraga je otkrila da je imala između 35 i 50 godina, a većina ostalog, unatoč istrazi, do danas ostaje nepoznanica, kao i njezin identitet.

Devetnaestogodišnja Sarah Honan svojim se projektom Blink. posvetila ovim licima koja su diljem SAD-a pala u zaborav.

Fotografije koje je koristila kao podlogu za crtanje portreta pronašla je u je u Nacionalnoj bazi podataka nestalih i neidentificiranih osoba. Nepoznate ženske žrtve, njezine Jane Doe, žene su koje su izgubile svoje identitete posljedicom sad već zaboravljenih zločina.

U zapisima saznajemo da su neke bile žrtve nasilja, a okolnosti smrti u nekim su slučajevima zaista bizarne. Neke su tako imale tragove ljepljive trake po glavi, vezane ruke, tragove davljenje, itd. Honan se pitala što će biti s njima kad i fizički ostaci postanu prašina te im je odlučila pokloniti besmrtnost u obliku portreta, kojih je trenutno 18.

Odlučila je da im na taj način želi dati glas i omogućiti „da govore za svaku ženu i djevojku koja je ikada fizički zlostavljana na temelju roda“.

Slikala je godinu dana i osjetila strah kroz koji mnogi/e mladi/e umjetnici/e prolaze, a to je da portreti nikad neće dobiti publicitet. Financijsku pomoć za projekt prikupila je pomoću stranice Fundit, a medijsku pozornost je dobila kad je u sklopu instalacije radove izložila u izlogu u Irskom gradu Waterford. HuffingtonPost

{gallery}jane_doe{/gallery}

Ostale radove možete pogledati na stranici projekta Blink. 

Povezano