Objavljeno

The Riot Grrrl Collection: kronike ženskog DIY pokreta

Feminist Press objavio je The Riot Grrrl Collection, knjigu koja je rezultat višegodišnjeg prikupljanja fanzina, pisama, dnevnika, crteža, stickera i postera vezanih uz Riot Grrrl pokret nastao ranih 90ih u Americi.

Autorica kolekcije, arhivistica Lisa Darms, prepoznala je povijesni značaj pokreta, te je prikupila materijale koji su većinom bili u privatnim kolekcijama sudionica pokreta.

U uvodu, Johanna Fateman, umjetnica, glazbenica i suosnivačica electroclash benda Le Tigre, piše: “Kao tinejdžerica bila sam zapanjena otkrićem da su se djevojke organizirale u borbi protiv njihove isključenosti i ušutkavanja, i da su to radile s opojnim subkulturnim stilom.”

Kako napominje, otkriće ovog “tajnog svijeta umjetnosti”, ju je “radikalizirao i oblikovalo njezine stavove prema suradnji, aktivizmu, i prijateljstvu”.

Riot Grrrl kolekcija uključuje neke od njezinih radova, kao i veličanstveni Artaud-Mania: Diary of a Fan, fanzin nastao na samim počecima pokreta, koji kroz konfesionalni stil donosi ambiciozne kulturne kritike društva.

Iako je Riot Grrrl bio politički i kulturni pokret koji je obuhvaćao sve aspekte umjetnosti, u današnje vrijeme najviše ga se pamti po glazbi i bendovima kao što su Bikini Kill, Bratmobile i Heavens to Betsy.

The Riot Grrrl Collection pruža mogućnost daljnjeg proučavanja svih aspekata kulture koja je utjecala na feminizam, rodne studije, aktivizam, umjetnost i glazbu. [N.Š.] Guardian…

Više o knjizi i samom pokretu možete pročitati u ovdje.


Povezano