Objavljeno

Posveta riot grrrl-u koja spaja punk, soul i sestrinstvo

Lillith Ai, londonska pjevačica i ilustratorica, u timu sa svojom prijateljicom, modelom i fotografkinjom Georgiom May Jagger, nedavno je izdala “Riot”, knjigu inspiriranu DIY punkom.

Duh feminističkog punka zadnjih je par godina doživio procvat kroz bendove poput Pussy Riot-a i Skinny Girl Diet-a. Inspirirana riot grrrl pionirkama i njihovim “briga nas što drugi misle” stavom, Lillith Ai je uz knjigu izdala i istoimeni EP. Bilo da se radi o bijesnim tonovima (npr. pjesma “Riot) ili laganim i osobnim ispovjedima (npr. “Hang Tough” ili “Catfish”, Lillith u svojim pjesmama poziva djevojke na solidarnost i revoluciju.

“Pomagala sam Georgi oko iseljavanja iz njene kuće u Londonu kada sam naišla na neke njene fotografije. Nikad mi nije niti spomenula da je fotografirala, ali bile su lijepe pa sam ju uvjerila da ih uslika još nekoliko za zine koji sam planirala napraviti. Ono što je započelo kao ideja za crno-bijeli zine od osam do devet stranica, pretvorilo se u devetomjesečni projekt i oko 150 stranica u boji,” rekla je Ai.

Georgine fotografije, mahom portreti prijatelja/ica u gradskim krajolicima Londona i New Orleansa, prate Lillithine tekstove ili ohrabrujuće poruke poput “Be a sister, not a stranger”, “My pussy, my choice. My body, my voice” ili “I don’t need permission to feel glorious”.

“Riot” se također naslanja i na Fights Like a Girl, kolektiv glazbenica koje je Lillith pokrenula sa svojim kolegicama s glazbene akademije.

“Započele smo grupu jer nam je bilo dosta djevojaka koje nisu podupirale jedna drugu. Samo smo htjele reći, “Da ti si dobra” i “Ti sviraš jako dobro” umjesto “Ja sam bolja od tebe”.”

Lillith je u svom stanu također pokrenula i mini noćni klub u kojem su svirali “badass girls” bendovi poput Skinny Girl Diet. Kada je postao prevelik za njenu dnevnu sobu,  preselio se u kafić Dalston, u istočnom Londonu. 

“‘Riot’ je prvi od mnogih budućih projekara koji će spojiti različite umjetnosti,” zaključila je Lillith. Veselimo se!


Povezano