Objavljeno

The New Inquiry objavio temat posvećen vješticama

The New Inquiry, online magazin za kulturnu i književnu kritiku, svoje listopadsko izdanje je posvetio vješticama!

Kako objašnjavaju u uredničkoj bilješci, “u današnjem pretežito muškom svijetu, ženska moć kao pojava logično se čini paradoksalnom, misterioznom i prijetećom. O sintagmi vještica možemo govoriti stoga kao o simbolu svih onih postupaka povlačenja, samoodržavanja i samoizlječenja koji izbjegavaju standardni društveni i seksualni poredak.

Danas se vješticu pak posložilo u neke druge ladice. Sada se priča o magiji kućanskih aparata, magiji koja nastaje upotrebom proizvoda za uljepšavanje, čarobnim trikovima u spavaćoj sobi ili kojima se možete poslužiti pri roditeljstvu.”

Temat dalje proučava današnje shvaćanje magije kroz radikalizam, ali i kapitalizam, te na kraju zaključuje da je moralnost vještice besmisleno propitivati, jer ona nadilazi represivne antagonizme i teži ka otporu, ostajući zauvijek radikalna.

Neki od dostupnih online tekstova su Why Witches Can’t Have It All autorice Durge Chew-BoseDevils in Red Dress Moire WeigelHaunted House Nica CavellaPortrait of an Iranian Witch Alireze Doostdar te The Dark Art of Glamour autorice Autumn Whitefield Madrano. [V.M.]


Povezano