Objavljeno

Teen Blitz #06 – Savjeti iz budućnosti

Draga mala ja,

evo ti nekoliko savjeta koje je velika ja pronašla na Internetu:

Nemoj nikome dozvoliti da ti govori što da radiš.

Ne možeš se svima sviđati. Ako tvojim prijateljicama to uspijeva, moraš se više truditi.

Puno je bolje da ostaneš tamo u prošlosti, nego da dolaziš u budućnost i radiš mi sranja.

Zapravo si pomalo gadura i iskreno ne znam što možeš učiniti po tom pitanju.

Slobodno se osjećaj loše oko toga, nisam ti ja šefica.

I baš me briga što radiš, nisi moje dijete i radi što god hoćeš.

Neću ti više govoriti tajne iz budućnosti zabadava jer kada sam ja bila ti, nitko mi nije davao besplatne savjete i zbilja ne znam zašto misliš da bi ih ti trebala dobivati.

Uostalom, ja se ne vraćam u prošlost i od tebe ništa ne tražim.

Toliko od mene.

Vidimo se kasnije.

 

p.s. Sjećaš se kako si sa svojih petnaest bila uvjerena da si pronašla onog Pravog? A onda se ispostavilo da on nikako nije onaj Pravi nego pravi prvorazredni glupan, ali ti si i dalje vjerovala da ste si suđeni. E, pa to ti je mala moja bilo jako glupo. Ali, ne čudi me. To su te vjerojatno naučile televizijske serije koje si tako pomno pratila.

Istina zapravo izgleda ovako:

Moguće je da ćeš vrlo rano pronaći osobu s kojom ćeš provesti cijeli svoj život, ali isto tako je moguće i potpuno normalno da nećeš. Ako ne možeš riješiti probleme u vezi, bolje je prekinuti. Nisi obvezana da se do kraja života iznova pokušavaš pomiriti sa svojim Pravim. Pogotovo ako je nasilan i ružno se ponaša prema tebi.

p.p.s. Za svaki slučaj, evo ti još nekoliko televizijskih laži o tome tko i kakva je prava tinejdžerica: to je ona koja zna da je seks krajnji cilj svega, ona koja je shvatila smisao svog života i postojanja, ona koja je bijela i straight i naravno ona koja zna da u svakom trenutku treba izgledati besprijekorno poput modela s naslovnica.

Katastrofa, zar ne?

p.p.p.s. E sad, vezano uz ovo zadnje. Moraš znati da je to nemoguće jer one sve su fotošopirane. Pa čak i Disneyeve prinzece koje si toliko voljela. Pogledaj sad ovo.

I ovo.

p.p.p.p.s. Znam da se vjerojatno nikada nisi pogledala u ogledalo i rekla ‘Ne izgledam kao Snjeguljica. Ja sam totalni promašaj’, ali sigurna sam da si se bar jednom pogledala u ogledalo i da nisi bila zadovoljna onime što vidiš. Ovakvi prikazi realističnih Disneyevih princeza zasigurno neće riješiti ovaj problem ženskog izgleda i tijela, ali nisu loš početak. 

p.p.p.p.p.s. Evo reći ću ti još nešto i onda je stvarno gotovo. Ono nešto što si piskarala, crtkala, izrezivala i lijepila u svoju bilježnicu je skroz u redu. Ne, nisi čudna zbog toga i nisi jedina. Evo, pronašla sam na Internetu super zanimljive cure koje rade nešto slično kao ti. One su tinejdžerice koje se bave feminističkim aktivizmom kroz umjetnost. Jedna od njih je Lula Hyers koja je napravila tzv. Missy Collective, mjesto na kojem osobe koje se identificiraju kao žene mogu objaviti svoje radove. Lula kaže da su im glavne teme tijelo i seksualnost, a cilj mi je deseksualizirati golo tijelo i pokazati da pornografija i nagost nisu nužno i instinktivno isprepleteni.

Genijalno, zar ne?

Ima ih još. Ovo su teen feministkinje koje mijenjaju svijet. Jedna od njih je šesnaestogodišnja Amandla Stenberg (poznata po ulozi u Hunger Games) koja je prošloga tjedna punila naslovnice zbog videa Don’t Cash Crop on my Cornrows u kojem progovara o privilegijama i rasizmu u medijima i glazbenoj industriji.

Meni najzanimljivija je trinaestogodišnja Sophie Thomas koja hashtag-om #IDESERVEFREEDOMOFEXPRESSION prosvjeduje protiv odluke svoje škole da se fotošopira riječ FEMINIZAM na njenoj DIY majici koju nosi na zajedničkoj školskoj fotografiji.

Zašto? Pa zato jer je škola ocijenila riječ FEMINIZAM uvredljivom. Da, uvredljivom. Ne mogu vjerovati da se to zbilja dogodilo. Užas! Pa riječ FEMINIZAM sama po sebi označava borbu za ljudska prava!

 

Evo, draga mala, to je sad stvarno sve od mene. Molim te nedaj nikome da ti govori što da radiš. Pa čak ni meni.

Voli te (i malo mrzi),

tvoja Adela. <3


Povezano