Objavljeno

Pitaj (slavnu) odraslu ženu

Carrie Browstein i Corin Tucker iz benda Sleater-Kinney su za Rookie i projekt Ask a Grown Woman odgovorile na nekoliko važnih pitanja.

 
Kako reći nekome da ne želiš ući u vezu s njim/njom?

Iako nam je u nečijem društvu ugodno, to ne znači da s tom osobom nužno želimo vezu. Kako u takvoj situaciji dati do znanja da ne želimo vezu bez da nepovratno narušimo prethodni odnos? Carrie savjetuje kako je najbolje biti iskren/a: promjena ponašanja/ignoriranje/izbjegavanje mogu samo povrijediti osjećaje druge osobe.

Iako se radi o teškoj i neugodnoj stvari, jednom kad priznate drugoj osobi kako se osjećate, puno je vjerojatnije da će razgovor nakon toga biti otvoren i da će uslijediti osjećaj olakšanja. On/a će vjerojatno cijeniti vašu iskrenost.

Strah od prvog poljupca?

Istina je da prvi poljubac može biti zastrašujuć, no uglavnom se radi o osjećaju straha koji predstoji samom poljupcu, a proizlazi iz neiskustva i brige oko ‘izvedbe’. Carrie savjetuje da zaboravite sve ideje o poljupcima koje ste dobili/e gledajući televiziju ili surfajući internetom.

Umjesto da odmah pokušate s poljupcem, Carrie predlaže da započnete s nečim jednostavnijim i manje stresnim, recimo hvatanjem za ruke; tako će nestati osjećaj neugode koji se može javiti kada dodirujemo nekog po prvi put.

Dio anksioznosti će se svakako otpustiti i ako smanjite očekivanja, ako na poljubac gledate kao na jednostavan čin kroz koji doživljavate (i pružate) ugodu.

Shvatila sam da mi se sviđaju cure, jedna iz društva posebno jako, priznati ili ne?

Ljudi upoznaju svoju seksualnost kroz osobno iskustvo. To može biti uistinu uzbudljivo, no u isto vrijeme i jako zahtjevno te emocionalno intenzivno. U društvu postoji veliki pritisak oko coming out-a; kad osoba počne razmišljati o vlastitoj seksualnosti i pritom otkrije da joj se sviđa osoba istog spola, usporedno s osjećajem uzbuđenja i željom za upoznavanjem može se javiti i osjećaj straha od odbijanja, kako od strane te osobe, tako i od prijatelja i okoline.

Carrie i Corin savjetuju da pronađete nekoga u društvu s kim se osjećate ugodno i smatrate da možete biti iskreni/e te s njim/njom popričate o njegovom/njenom otkrivanju seksualnosti te vlastitim iskustvima i dvojbama. Kada se radi o pristupanju osobi koja vam se sviđa, Carrie savjetuje iskren pristup.

Bez obzira na to hoće li vam osjećaji biti uzvraćeni, iskreni razgovori i otvoreno suočavanje postaju mali koraci hrabrosti koji vas na kraju čine otvorenom i iskrenom osobom, a to je lijepa stvar.

Ako se u tvojoj vezi propituje tvoja vrijednost ili te se na neki način ponižava, izlazi!

Alice Glass, bivša članica benda Crystal Castles, nedavno je započela samostalnu karijeru singlom Stillbirth. Istakla je kako svi prihodi od prodaje singla idu organizacijama poput RAINN, organizacije koja se bavi podizanjem svijesti po pitanju seksualnog nasilja. Alice je tom prilikom progovorila o vlastitom iskustvu zlostavljačke veze u koju je ušla kao tinejdžerica.

Zlostavljanje nije uvijek očito i ne odnosi se samo na slučajeve u kojima su vidljive fizičke posljedice. Emocionalno i psihičko zlostavljanje može biti itekako štetno i izuzetno teško za suprostaviti se. Alice je za vrijeme veze bila odvojena od svih s kojima je bila bliska, bila je ponižavana i učestalo izložena kritikama vlastitih osobina/inteligencije/izgleda.

Navedena ponašanja su tipična za emocionalo i psihičko zlostavljanje, ponižavanjem se žrtvu nastoji uvjeriti u vlastitu bezvrijednost dok joj se udaljavanjem od kruga prijatelja/ica otežava izlazak iz veze. Alice danas ističe kako je izlaskom iz veze otvorila svoj život na dotad nezamisliv način, svojim iskustvom želi ohrabriti one koji se nalaze u sličnoj situaciji.

Ilustracije: http://ambivalentlyyours.tumblr.com/ 

Prevela i prilagodila: Ivana Andrijašević


Povezano