Objavljeno

Teen Blitz #03 – Krv, vještice i ginekolozi

Ako postoji nešto čemu se veselim manje nego obiteljskom blagdanskom ručku, onda je to sigurno posjet ginekološkoj ordinaciji. Nemojte pritom ni slučajno pomisliti da sam neka domaća verzija Caroline iz serije Girls, jednostavno ne poznajem ni jednu osobu koja u ovaj pohod kreće vesela i nasmijana.

Pregled u mom slučaju sam po sebi nikad nije toooliko strašan, ali me pitanja koja liječnicie pritom postavljaju redovito ostavljaju zbunjenom. Da skratim priču, koncentrirat ću se na dva najčešća.

Disclaimer: Niže opisano ponašanje nije pretjerano preporučljivo.

~Pitanje br. 1 Situacija br. 1~

Ginekolog/inja: Kada ste zadnji put imali spolni odnos?

Ja: Jučer.

Ginekolog/inja: A prije toga?

Ja: Prekjučer.

Ginekolog/inja:

 

~Pitanje br. 1  Situacija br. 2.~

Ginekolog/inja: Kada ste zadnji put imali spolni odnos?

Ja: Ne znam.

Ginekolog/inja: Kako to mislite? Možete li mi barem okvirno reći?

Ja: *nasumično izabran dan i sat mog fiktivnog seksa*

Ginekolog/inja: *neugodna tišina*

Ja:

 

~Pitanje br. 2.~

Ginekolog/inja: Koji vam je dan ciklusa?

Ja: Ne znam.

Ginekolog/inja: Kako to mislite? Možete li mi barem okvirno reći?

Ja (odgovor koji dajem): 13. dan.

Ja (odgovor koji želim dati): Ne znam, izgubila sam password svog Strawberry Pal profila i ne želim kliknuti Forgot Your Password? link jer sam uvjerena da ću početi dobivati hrpu mejlova s akcijskim ponudama za Mooncup ili dirljiva pisma koja bi me trebala ohrabriti da se počnem baviti menstrual artom.

Usput, ne znam što će vam toliko detaljne informacije o mom menstruiranju i sigurna sam da postoji neka heteronormativna ginekološka urota koja u tajnosti izrađuje natalne karte ženskih reproduktivnih organa i traži im zvjezdano kompatibilne funkcionalne penise za slučaj da se civilizacija nađe na rubu izumiranja.

Ginekolog/inja:

Kako god bilo, povod ovim nesretnim reminiscencijama su dvije stvari na koje sam prošlog tjedna naletjela na internetu. Za prvu ste sigurno čulie, no bitnih se stvari nije zgorega prisjetiti.

Radi se o umjetnici Rupi Kapur koja je svojim fotografskim projektom najavila rat cenzuri na društvenom mrežama. Rupi je, naime, na svom Instagram profilu objavila fotografiju na kojoj (u potpunosti odjevena!) leži na krevetu, a na hlačama joj se između nogu vidi crvena mrlja od krvi.

☠ SPORNA FOTOGRAFIJA ☠

Instagram je ovu fotografiju ocijenio neprimjerenom i izbrisao je (i to dvaput!) bez nekog iole razumnog objašnjenja. Kada je fotografija osvanula na brojnim (feminističkim) sajtovima, objasnili su da se radilo o grešci.  LOL.

Rupi je na cijelu stvar reagirala ovako:

“Hvala ti Instagrame što si mi priredio točno ono što sam svojim radom kritizirala. Neću se ispričavati što nisam nahranila ego i ponos mizoginog društva koje neće biti ok s malim izljevom krvi, ali će prihvatiti moje tijelo u donjem rublju i neće reagirati na niz slika/profila na kojima su žene redovito objektivizirane.”

❀◕ ‿ ◕❀ Bravo Rupi! ❀◕ ‿ ◕❀

Druga odlična vagina-connected stvar je internet video umjetnice Heather Phillipson. SERIOUS TRACTION se odvija unutar tijela koje je unutar sobe koja je unutar ekrana koji je unutar internetskog preglednika. Zvuči jako komplicirano, no radi se zapravo o situaciji u kojoj je tijelo svedeno na komad mesa spreman na testiranje, penetraciju ili procjenu.

Ja sam sve skupa shvatila kao pomalo bizaran, ali svakako zanimljiv prikaz posjeta ginekološkoj ordinaciji. Ako vam je do malo intenzivnije elaboracije, toplo preporučam intervju s autoricom.

Video možete pogledati ovdje (KLIKNITE NA VRATA). 

 

Sjećate li se kada je Azealia Banks izazvala internet skandal kada se na Twitteru proglasila vješticom?

Evo podsjetnika:

Koliko god ponekad bila brza na jeziku, Azealia nije totalno pošandrcala niti je iznenada postala gorljiva obožavateljica Harry Pottera. Osim što se osvrnula na rastući trend povezivanja kojekavih ‘magičnih’ praksi s (mahom feminističkim!) aktivizmima, Azealia je (pomalo apokaliptično?) ukazala na njihovu kompleksnu vezu sa stoljetnom podčinjenošću žena. 

Kako su vještice kroz povijest izmicale patrijarhatu i što uopće danas znači nazivati se vješticom, pročitajte ovdje.

Kad smo već kod vještica, vračara i proročica, ne mogu odoliti da ne spomenem jednu od dražih mi viktorijanskih pjesnikinja, strašnu Augustu Webster!

Augusta je u svom radu jako često tematizirala žensku seksualnost, kritizirala podređenu ulogu koju je patrijarhalno i heteronormativno društvo zadalo ženi te je progovarala u ime strašnih mističnih žena iz povijesti i mitologije.

Za početak predlažem da pročitate njezinu pjesmu “Circe” u kojoj Kirka anticipira dolazak Odiseja, a njezini je savjetnici mole da ekipu ipak ne pretvori u svinje. Kirka na to odgovara kako ih ne namjerava pretvoriti ni u što;  jednostavno će im skinuti njihovu ljudsku masku. To zvuči TOČNO ovako:

But any draught, pure water, natural wine,
out of my cup, revealed them to themselves
and to each other. Change? there was no change;
only disguise gone from them unawares.

KIRKA NUTKA ODISEJA (MUAHAHA :D)

I za kraj jedna potencijalno razočaravajuća istina :((

Beyoncé, naime, nije izmislila riječ ‘flawless’.

Mnogie su se prije nje probudili u takvom stanju i to prije nekih 700 godina. Isprva je ova riječ označavala ”žeravicu” ili ”snježne pahulje”, no njezino se značenje kroz povijest često modificiralo. Najduže je pak označavala manu ili nedostatak, ispva fizički, a kasnije i karakterni.

Njezin je subverzivni potencijal možda najbolje ostvaren u drag zajednici, i to ponajprije kod ‘bake američkog draga’, Flawless Sabrine.

Više o ljepoti i savršenstvu pročitajte ovdje, a ukoliko i samie želite provjeriti jeste li uistinu bez mane, predlažem da se poistovjetite s jednom od figura iz ove zabavne ilustracije Gemme Correll.

(>‿◠)✌ Pozdrav do sljedećeg tjedna :* (>‿◠)✌


Povezano