Objavljeno

Taylor Swift u revoluciji samopouzdanja

Taylor Swift daleko je došla od one cure koju je Kanye prekinuo na nagradama VMA 2009. godine kako bi publici obznanio da, oprosti, Taylor, dopustit će ti da završiš, ali Beyoncé je imala jedan od najboljih spotova svih vremena. Kanye se u međuvremenu ispričao, i puno je vode prošlo ispod tog mosta.

Od country zvijezde koja je svoj prvi album izdala sa samo šesnaest godina i tinejdžerske ljubimice Amerike, Taylor Swift postala je šarmantna pop zvijezda i otvorena feministica. Jednako je vole žestoki/e rokeri/ce, tinejdžerke, pa i feminističke/i intelektualke/ci. (Barem ova feministička “intelektualka”.)

Je li Taylor Swift feministica? Je li bitno? Zlobnici će reći da je to samo jako dobro isplanirana marketinška kampanja. Zlobnici će to isto reći i za Beyoncé. Pa zar nije na pitanje o tome je li feministica Taylor odgovorila:

“Ne mislim o životu kao o sukobu muškaraca i žena. Nikada nisam. Roditelji su me odgojili tako da znam da ću daleko doći u životu ako radim jednako predano kao i muškarci.”

Da, i to prije tri godine, a kao što smo rekli, puno je vode prošlo ispod tog mosta. 

“Kao tinejdžerka, nisam razumjela da reći da si feministica samo znači da se nadaš da će žene i muškarci imati jednaka prava i jednake mogućnosti. Činilo mi se, s obzirom na to kako je to prikazivalo društvo, da biti feministica nužno znači mrziti muškarce. Mislim da su danas mnogim djevojkama otvorene oči jer su shvatile što feminizam uistinu znači,” rekla je Taylor prošle godine.
 

Njezin najnoviji album 1989, nazvan po godini njezina rođenja, očiti je znak preobražaja. Nema više tekstova kao na albumu Red iz 2012. kada je napisala:

“I think that the worst part of it all wasn’t losing him, it was losing me.”

1989 nudi sasvim novu priču i novu Taylor, koja piše:

“She lost him, but she found herself and somehow that was everything.”

Neki pišu dnevnike, dok Taylor Swift piše pjesme. Naravno da je medijima uvijek interesantno raspredati o tome o kojem njezinom bivšem je koja pjesma, i kojeg će sljedećeg opjevati. Ah, ta Taylor! Samo piše o svojim osjećajima i bivšim dečkima! Zanimljivo kako nitko takvih primjedbi nema o Bruni Marsu, Edu Sheeranu, Samu Smithu, Johnu Mayeru, Brand New, Justinu Timberlakeu… Kužimo se.

Kada muškarci imaju više veza, to je šarmerski i simpatično. Kada (mlade) žene imaju više veza, bile one uspjele ili ne, to je sramotno i vrijedno poruge. S obzirom na to kako o njoj pišu mediji, Taylor Swift je žderačica muškaraca koja previše traži i premalo daje, a kada je napucaju, ona se povlači u svoj brlog i o tome piše pjesme kako bi ih oblatila.

Apsurdno? Pretjerano?

Ili, ako pitate Taylor, super ideja za pjesmu?

Pa zašto Taylor Swift ne bi bila feministički uzor? Istina da bismo mogli malo zažmiriti na njezine ranije albume, koji sadrže tekstove kao što je onaj za Picture To Burn, koji kaže:

“Go and tell your friends that I’m obsessive and crazy, that’s fine, I’ll tell mine you’re gay”.

Svi u svojim starim dnevnicima imamo neke rečenice i misli s kojima se više ne slažemo i koje danas ne bismo nikada izrekli. Ali mi imamo sreće da su ti dnevnici pod ključem, a ne objavljeni kao platinasti albumi. Uvodna pjesma albuma 1989 je Welcome to New York, o Taylorinom preseljenju u Veliku Jabuku, i u toj pjesmi čut ćete:

“You can want who you want, boys and boys and girls and girls”.

Malo riječi, ali mogu puno značiti ako ste u nezdravom, homofobnom okruženju i čujete da postoji bolje mjesto koje će vas prihvatiti i da život nije ograničen samo na vašu netolerantnu sredinu.

 

“Dio toga što stvaram pop glazbu i što sam feministica je da se zauzimam za djevojke i za ono za što se one zalažu. Tako vidim svoju budućnost,” rekla je Taylor za The Sun.

Nije to ostalo samo na riječima – danas je sve umreženo, pa je tako Taylor aktivna na Twitteru, Instagramu i Tumblru, gdje komunicira s fanovima, ohrabruje ih i bodri i šalje im darove s ručno ispisanim porukama i polaroidima svojih mačaka. Sve njene poruke fanovima su pune pozitive – “volim tvoj osmjeh”, “presretna sam zbog tebe”, “ponosna sam na tebe”, “daješ najbolje od sebe, i to je fantastično”, “drago mi je da sam konstanta u tvom životu, jer si i ti konstanta u mom”.

Tinejdžerke se često direktno ili indirektno uči da su njihovi osjećaji i stavovi glupi, nevažni i plitki. Čuti nešto sasvim suprotno od toga nevjerojatno je važno, pogotovo zato što takve stvari čujemo prerijetko.

“Spomenula sam feminizam u svakom od svojih intervjua, zato što mislim da je važno da 12-godišnja djevojčica razumije što znači nazivati se feministicom, što znači biti žena u današnjem društvu, na radnom mjestu ili u medijima. Što treba prihvatiti od strane muškaraca, a što ne, i kako formirati vlastito mišljenje o tome. Najbolje što mogu napraviti za njih je da nastavim pisati pjesme koje ih tjeraju na razmišljanje o njima samima i o njihovim osjećajima”, rekla je Taylor za NPR.

 

Taylor Swift nije briga hoće li udovoljiti muškoj publici. Sama piše svoje pjesme i to za druge djevojke, i očito joj je nevjerojatno stalo do mladih fanova. Čini se da sasvim upravlja svojom karijerom i da drži sve konce u rukama. Njezina glazba nije baš samo o dečkima i prekidima, već o tome kako ostati vjerna/vjeran sebi kada je to najteže, kada smo najranjiviji i najmanje cool.

Ne mora vam se sviđati njezina glazba – dosadan bi bio svijet da svi plešemo na isti ritam – ali Taylor Swift čini nešto nevjerojatno za mlade djevojke, što im je prijeko potrebno. Daje im nadu i vraća im samopouzdanje. S prstohvatom feminizma.  

 

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano