Objavljeno

Taktika: Dodamo +size žene, pa oduzmemo +size prefiks

Alyona Osmanova, Sabina Karlsson, Ashley Graham, Marquita Pring, Leah Kelley… Zvuči poznato? Ne baš. Gisele Bündchen, Abby Lee, Kate Moss? Vjerojatno da. Možda nekome zazvoni na Crystal Renn?

Prve navedene žene redom su uspješni “plus size” modeli, a intervju s Marquitom Pring, otkriva položaj i stavove ove sve rastuće zajednice među manekenkama. Postaje li nemilosrdna modna industrija osviještenija ženâ različitih veličina ili je rastuća popularnost XL/plus size manekenki samo još jedan trend?

Marquita Pring smatra da je ovaj fenomen više od trenda i da se napokon razvija zdraviji odnos između modne industrije i žena. Naime, s jedne strane, dizajneri i proizvođači odjeće zaradit će više novca proširenjem svoje ponude i načina na koji je promoviraju, a žene diljem svijeta razvit će zdraviji odnos sa svojim tijelom jer im se neće stalno nametati šablone u koje se ne mogu uklopiti.

Jedan od prvih koraka u ovoj jako polaganoj promjeni jest uopće ukidanje prefiksa “plus size”. One su manekenke kao i uobičajene koje smo navikli viđati u časopisima i na televiziji – odrađuju isti posao u vidu snimanja i revija. Jezičnom promjenom s vremenom će se dogoditi i promjena u stavu, a s njome pokrenuti i šira lančana reakcija u odnosu mode i ženâ.


Povezano