Objavljeno

Svijet njujorških neo burlesknih plesačica (foto)

Neo burleska, vještina koja je počela doživljavati veliku popularnost 1990-ih sa zvijezdama kao što su Dita Von Tesse i The world famous BOB (na slici)zaintrigirala je njujorškog fotografa Leland Bobbea da izradi seriju portreta burlesknih izvođačica u klubovima New Yorka.

Iako se pojam burleska pojavljuje već u 16. stoljeću, varijanta koju poznajemo nastala je u 20. Dotjerani kostimi i satirične izvedbe, neka su od njenih obilježja, a devedesete donose oštrije izvedbe, gender bending i često politički podton.

Ta “stvarnost i odlučnost” potakla je Lelanda da napravi ciklus nazvan jednostavno Neo-Burlesque.

“Burleska u New Yorku je izrazito orijentirana na umjetnost u izvođenju, suprotno tradicionalnom ‘zabavnom plesu’ burleske. Važnije je prenošenje poruke ili pričanje priče od pokazivanja savršenog tijela”, objasnio je Bobbe za The Huffington Post.

“Također, postoji i DIY aspekt neo burleske koji mi se izrazito sviđa. Koncept, glazba, kostimi… sve je na individualnom izvođaču.”

Nakon istraživanja zaključio je da su burleskne plesačice uvijek fotografirane tijekom nastupa, iza pozornice ili kako poziraju u pin up izdanju te je odlučio napraviti seriju portreta s njima okrenutim direktno prema kameri.

Na taj način potiskuje ples u drugi plan, a portretira izvođače/ice i njihove senzualne i provokativne kostime i osobnost. [M.M.] Huffington Post…


Povezano