Objavljeno

Superheroine vs. ‘stakleni strop’ – laganim korakom ka pobjedi

Industrija stripova prolazi kroz radikalne promjene. Nakon razdoblja nadljudske muškosti, Marvel i DC se ubrzano kreću prema rodnoj ravnopravnosti. Marvel je prije dvije godine predstavio u potpunosti žensko X-Men izdanje te ‘ženskog’ Thora prošle godine, a DC je otkrio izmijenjeni i razboritiji kostim Batgirl. No, to je tek početak.

Marvel je u veljači najavio da će stvoriti ženski Avengers tim te da će u potpuno novoj i drugačijoj Avengers seriji biti predstavljena dva ženska lika. Istog mjeseca su izdali i Silk, novi naslov autorice Cindy Moon, azijsko-američke tinejdžerice. Također su ponovno predočili Ms. Marvel seriju na čelu s Kamalom Khan, muslimankom iz Jerseyja, a i DC je predstavio velik broj stripova sa superjunakinjama.

Postotak junakinja koje danas dobivaju svoj strip je 35% u usporedbi s 44% muških likova, no povijesno gledano, najveće kompanije su se opirale pričama sa superheroinama u glavnoj ulozi.

Kroz analizu Marvelovog glavnog svemira Earth-616 došlo se do zaključka da na svaki ženski lik koji je dobio vlastitu seriju dolaze takva tri muška lika (38 vs. 118).

Samo su prošle godine muškarci bili na gotovo tri puta više naslovnica stripova Marvela i DC-a. Tu odbojnost prema stvaranju više stripova sa superheroinama neki pokušavaju opravdati vjerovanjem da više dječaka i muškaraca čitaju stripove, no, Trina Robbins, autorica stripova, smatra da je to besmislica.

Bloger i obožavatelj stripova Brett Schenker analizirao je demografiju ljudi koji prate Facebook stranice stripova te kaže da čak 43% posto žena ‘lajka’ njihove stranice, dok Annie Bulloch, vlasnica trgovine stripovima, tvrdi da 40% žena kupuje stripove u njezinoj trgovini.

Ipak, DC je kroz svoju anketu došao do broja od 7% žena koje kupuju stripove u trgovinama ili imaju pretplatu (taj se broj popeo na 23% kad je napravljena online analiza).

Ti brojevi ne iznenađuju s obzirom na prikaz žena u stripovima. „U većini stripova, pogotovo onima starim 5 ili 10 godina, žene na naslovnicama su nacrtane u bizarnim pozama s velikim grudima i istaknutim stražnjicama“, kaže Janelle Asselin, urednica u Comics Alliance koja je radila za DC. „Takva vrsta umjetnosti se ne obraća ženama kao čitateljicama te im poručuje da nisu dobrodošle“.

Ipak, zadnjih se godina i kostimi superjunakinja mijenjaju, a kompanije zapošljavaju i više žena koje rade na stvaranju stripova. „Kako bi se zainteresirala ženska publika, važno je kako su likovi nacrtani i napisani“, smatra Asselin.

Promjene su se isplatile i trenutno su na popularnom portalu comiXology u deset najprodavanijih stripova dva sa ženskim junakinjama u glavnoj ulozi. Odličan primjer je i žensko izdanje Thora čija je prodaja išla bolje od muškog izdanja za čak 20,000 kopija mjesečno.

Tek su većom pojavom japanske manga serije Sailor Moon u SAD-u prije petnaestak godina izdavači shvatili da žene mogu biti važan dio čitateljstva. Za Robbins je promjena još uvijek spora, ali je ovo početak. „Ipak postoji neusporedivo veći broj Batman naslova nego bilo čega drugog.“ Vocativ


Povezano