Objavljeno

Pobjednici/e UN-ovog strip natječaja #GenderEquality su…

Ranije ove godine, UN Women je u suradnji s Europskom komisijom, belgijskom Organizacijom za razvojnu suradnju i Regionalnim informacijskim centrom Ujedinjenih naroda (UNRIC), objavio natječaj za strip i ilustracije na temu rodne ravnopravnosti, a prošlog tjedna objavljeni su rezultati.

Prvo mjesto odnio je grafički dizajner s velikim iskustvom Emilio Morales Ruiz (Španjolska) za kojega je ravnopravnost među spolovima neotuđivo pravo i činjenica za koju se moramo zalagati. O svom stripu kaže:

„Rodna neravnopravnost je još prisutna u svakodnevici. Čak i najmanja djela su važni koraci u rješavanju ovog globalnog problema.“

Drugo mjesto je osvojio ilustrator, s diplomom iz područja obrazovanja i dizajna, David Ibáñez Bordallo koji vjeruje u preobražajnu moć obrazovanja.

„Nadam se da će, uz odgovarajuće obrazovanje, kreativnost i osjećaj odgovornosti, buduće generacije moći učiniti više po pitanju rješavanja ovog i drugih problema koji ugrožavaju održivost i ljudsku sreću. Čvrsto vjerujem u nadmoćne sposobnosti djece u prevladavanju prepreka koje se trenutačno čine nepremostivim“, ističe Bordallo.

Treće mjesto dijeli pet kandidata među kojima je i srednjoškolka Agata Hop iz Poljske. Iako je vrlo mlada, ova djevojka je radila u animacijskom studiju, dizajnirala je majice za plesnu radionicu u Velikom kazalištu iz Varšave i osmislila logotip za Kazalište lutaka i ljudi u Białystoku.  

„Rodna ravnopravnost znači da su muškarci i žene u mogućnosti postići isti stupanj uspjeha ulažući jednake napore“, kaže Hop. „Strip prikazuje tužnu realnost na zabavan način. Dok se muškarac uspinje pokretnim stepenicama prema uspjehu, žena se, noseći mnogo tereta, mora penjati ljestvama.“

Ostale nositelje nagrade za treće mjesto i polufinaliste možete vidjeti na stranicama organizacije UN Women.

Natječaj je dio kampanje kojom se obilježava 20. godišnjica Četvrte svjetske konferencije o ženama održane u Pekingu 1995., a sudjelovati su mogli autori/ce stripova, ilustratori/ce i studenti/ce likovnih akademija u dobi od 18 do 28 godina s prebivalištem u državi članici EU. [A.P.] WomenYouShouldKnow


Povezano