Objavljeno

Unatoč kritikama Wonder Woman postala počasna ambasadorica za osnaživanje žena i djevojaka

Unatoč peticiji protiv imenovanja Wonder Woman UN-ovom počasnom ambasadoricom za osnaživanje žena i djevojaka, strip heroina u subotu je preuzela svoju novu ulogu. Ceremonija je označila i pokretanje kampanje za podršku razvojnog cilja 5, ‘postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i djevojaka’.

Više od 2,000 potpisnika/ca peticije iz redova samog UN-a nije odobravalo ‘suviše seksualiziran prikaz’ Wonder Woman, a na ceremoniji proglašenja, njih 50-ak okrenulo je leđa pozornici, neki s podignutim šakama u zraku.

“Za nešto ovako važno, treba vam žena ili muškarac koji može govoriti, netko tko se može boriti za ova prava”, kazala je pripadnica UN-a Wendy Mwagmi, jedna od onih koji propituju zašto UN za ovu zadaću nije pronašao stvarnu ambasadoricu.

U peticiji navode kako je trenutna iteracija lika ona bijele žene velikih grudi, nemogućih proporcija, odjevanje u uski sjajni body s motivom američke zastave te čizmama do koljena, koje su epitom ‘pin-up’ djevojaka te da je alarmantno da UN uopće razmatra taj lik u doba kada se diljem svijeta govori o objektivizaciji žena i djevojaka.

Počasni ambasadori/ce likovi iz fikcije, poput Winnie the Pooha koji je ambasador prijateljstva, dok su stvarne osobe UN-ovi ambasadori/ce dobre volje. Nisu svi nezadovoljni, pa tako strip web stranica Mary Sue pozdravlja ovu odluku UN, navodeći kako se radi o „prepoznatljivom simbolu onoga što žene mogu napraviti kada su oslobođene okova patrijarhalnog društva“.

Wonder Women je jedna od prvih superheroina, kreirana 1941., čiji je tajni identitet Diana Prince, a ustvari je Amazonka iz Themyscira, ženskog raja, zbog čega autor stripa Greg Rucka ističe da se radi i o queer liku. Možda je stoga veći problem način prikazivanja ženskih likova u stripu, nego sam odabir Wonder Women kao simbola ravnopravnosti i pravde.

Lik Wonder Women UN će koristiti u obraćanjima na društvenim mrežama kako bi zagovarao rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i djevojaka. Koristeći slogan „zamislite sva čuda koja možemo napraviti“, kampanja zagovara i promovira postignuća proizašla iz osnaživanja žena, a cilj joj je doprijeti do mladih ljudi. Kampanja će isticati i primjere žena i djevojaka koje su napravile ili su upravo sada faktor promjene zbog nadilaženja svih prepreka u ostvarenju svojih zamisli. [Ž.V.] France24/TheIndependent/TheGuardian


Povezano