Objavljeno

Što su 30 Rock i Tina Fey značili za žene na televiziji

Nikad nisam smatrala Liz Lemon feminističkom ikonom niti sam mislila da 30 Rock ima puno toga za reći o rodnoj politici. Ne sviđaju mi se opsesivne šale o tome kako je Liz ružna/neženstvena/trapava ili opterećena vezama i djecom. Pa ipak, mislim da je riječ o jednoj od najvažnijih, najsmislenijih i najutjecajnijih serija za žene u povijesti televizije iz jednog jednostavnog razloga: bez obzira na pozitivne i negativne strane glasa i estetike serije, to su glas i estetika Tine Fey, i svi to znaju.

Komičarke na televiziji uglavnom se prikazuju kao talentirane izvođačice ili, u najmanju ruku, osobe čiji je senzibilitet prvenstveno pogurao njihove vlastite karijere. One mogu voditi uspješne producentske kuće, poput Mary Tyler Moore i Lucille Ball, a često same produciraju i imaju popriličnu moć nad vlastitim emisijama, poput Roseanne i Cybill Shepherd. No u pravilu nisu poznate kao autorice one vrste komedije koja se ne vrti oko njihovih izvedbi. To ne znači da doista i nisu zaslužne za scenarije – ne mogu si objasniti činjenicu da tako malo ljudi zna tko je Paula Pell – ali obično to nije ono po čemu su se proslavile.

Tina Fey postala je poznata kao scenaristica istovremeno sa svojim utjelovljenjem Liz Lemon, i ta je izvedba bila ključna za uspjeh serije. No 30 Rock ima toliko otkačen, mahnit i apsurdistički ton da ga se može promatrati kao zaista specifičnu vrstu komedije koja, kao što znaju baš svi, pripada Tini Fey scenaristici, a ne samo Tini Fey izvođačici. Iako očito surađuje s drugim scenaristima u realizaciji tog stila, on pripada njoj, putuje s njom, te je koristio i drugim glumcima, a osobito Alecu Baldwinu i Tracyju Morganu.

Jen Chaney iz časopisa Slate zapitala se da li je 30 Rock promijenio situaciju za žene, zaključivši da uglavnom nije, zbog toga što većinu serija i dalje pišu muškarci. To je točno – činjenica da žene i dalje čine manjinu među scenaristima jedan je od onih problema koji se čine toliko otporni na promjene da je teško reći o tome nešto novo. No problem nije tako jednostavan. Serija Tine Fey možda nije ispravila godine i godine rodne diskriminacije niti je promijenila prakse zapošljavanja, ali trebamo se prisjetiti da je prije nje sama ideja žene koja ima vlastiti brend komedije koji istovremeno otvara mogućnosti drugim komičarima stajala na klimavim nogama. Ponavljam, to ne znači da se žene nisu bavile komedijom iz scenarističke pozicije, već da u očima javnosti komičarske kreativne jezgre gravitacije nisu činile žene.

Iako je još uvijek teško govoriti o stvarnim promjenama, Tina Fey Scenaristica bez sumnje je uspjela napraviti neke pomake u korist žena. Prvo, oni koji se pokušavaju održati iznad vode čvrsto se držeći za teoriju da žene nisu duhovite sada imaju Tinu Fey koja ih poput utega poteže za nogu. U svojoj knjizi Bossypants Fey govori o tome kako pokušava ignorirati seksizam što više može, no nema svatko taj luksuz. Ipak, najvažnija stvar kod njenog rada je činjenica da je to napravila, a ne što je kasnije rekla o tome ili koliko otvoreno je to rekla. Drugo, stvorila je model kojem mogu težiti ostale žene koje se žele baviti komedijom kao scenaristice i autorice, bez da se moraju izražavati primarno kroz svoju izvedbu. Jedno je stvoriti komičarsku personu, a drugo biti poznat kao autor/ica specifičnog komičarskog stila.

Mislim da feminizam nikad nije ni bio cilj 30 Rocka; cilj je bio da serija bude urnebesna, što joj je često polazilo na rukom. Sumnjam da je Tina Fey željela dokazati nešto o ženama – željela je smišljati šale, i to joj je uspijevalo čak sedam sezona. Ono što seriju čini važnom za žene nisu priče o usklađivanju privatnog života i karijere, posvajanju ili fizičkom izgledu; važnom je čini njena neizbrisivost i specifičnost. Autorica ne može biti niti je mogla biti ijedna druga osoba.

 

 

Prevela i prilagodila: Tihana Bertek

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: NPR


Povezano