Objavljeno

Što simbolizira zimski solsticij?

Zimski solsticij vrijeme je kada se ciklusi protekle godine zatvaraju i otpuštaju kako bi se novi ciklusi kreativnosti mogli ponovo roditi u novoj godini.

Zimski se solsticij se tako u starim kulturama smatrao najsvetijim danom u godini, danom novog početka, danom kada otpuštamo staro i otvaramo prostor za novo.

Početak zime vezan je uz zimski solsticij, kada je Sunce u svom prividnom kretanju po nebu najjužnije ili najniže nad obzorjem te prividno miruje. Solsticij doslovno znači ‘Sunce koje stoji’, odnosno zbog Zemljinog kuta jedna od polutki leži najdalje od Sunca, i zbog toga ima najmanje dnevnog svjetla.

To je najkraći dan u godini, a ove će godine biti i najmračniji jer se ove 2010. godine zimski solsticij poklapa sa pomrčinom Mjeseca koja će biti vidljiva sa zapadne Zemljine polutke, a idući sličan događaj biti će za 84 godine, kada će se moći vidjeti iz Europe, Afrike i većeg dijela Azije.

Zimskim solsticijem počinje zima, ali i uzlazna faza, pa se uz njega vežu običaji i svetkovine vezane uz čin ponovnog rađanja. Jedan od primjer za to je datum proslave Božića koji simbolizira dolazak svjetlosti, potpomognut dužim danima.


Povezano