Objavljeno

Špiljska žena: Život u potpunosti u skladu s prirodom

Amerikanka Lynx Vilden živi u u potpunosti u skladu s prirodom, te podučava druge primitivnim vještinama preživljavanja u divljini. Svoj je način života promijenila 1989. godine nakon što je prošla kroz tradicionalnu ceremoniju pročišćenja američkih Indijanaca.

Lynx ne samo da izgleda kao spiljska žena, već u potpunosti i živi takav život. Svu je odjeću koju nosi te oružje i alat koji posjeduje napravila sama. Jede samo ono što ulovi ili sakupi vlastitim rukama. Čak je i posude za vodu te zdjele iz kojih jede izradila sama, na način na koji se to radilo u kamenom dobu.

Tijekom dvadeset godina, koliko živi ovim načinom života, Lynx je pokrenula Stone Age Project, u sklopu kojega svake sezone otvara svoj život javnosti te nudi razne tečajeve o preživljavanju u prirodi, kao i mogućnost da provedete mjesec dana živeći s njom u divljini.

Polaznici njezinih tečajeva mogu naučiti mnoge korisne stvari, kao na primjer kako zapaliti vatru pomoću trenja, prepoznati jestive i ljekovite biljke ili napraviti vlastitu odjeću od krzna i kože životinja koje sami ulove.

Francuski fotograf Eric Valli nedavno je posjetio Lynx, u sklopu svog dokumentarnog projekta Off the Grid, o ljudima koji su drastično promijenili svoj životni stil kako bi živjeli u skladu s prirodom.

Valli je s Lynx proveo mjesec dana živeći u divljini prethistorijskim načinom života, te je sve to dokumentirao. Iako je film još uvijek u fazi nastajanja, Valli je objavio knjigu fotografija o proživljenom iskustvu.

Ipak, Lynx koristi neke pogodnosti modernoga svijeta, koristi e-mail, ima vlastitu web stranicu na kojoj promovira svoje radionice i tečajeve.

“Živim ovako jer to volim. Volim biti blizu zemlje, volim dijeliti i biti zajedno s drugim ljudima koji poštuju prirodu, ne pokušavam zaraditi na tome. Trudim se živjeti dobrim načinom života i naučiti druge ljude da žive tako”, izjavila je. [V.V.] Messy Nessy Chick


Povezano