Objavljeno

Seksualnost i humor u skulpturama Sarah Lucas na Venecijanskom bijenalu

Rod, smrt i seksualnost teme su koje već desetljećima obilježavaju rad britanske umjetnice Sarah Lucas. Njezina najnovija izložba kojom predstavlja Veliku Britaniju na Venecijanskom bijenalu provokativnog naslova I scream daddio i dalje naglašava ove motive dok istovremeno naznačava novu fazu u Lucasinom umjetničkom jeziku.

Sarah Lucas rođena je 1962. godine, a pripada generaciji Mladih britanskih umjetnika/ca (Young British  Artists) koji su počeli izlagati u 1990-ima. Njezin rad obilježavaju vizualne dosjetke i provokativan humor, a često se koristi i ready-made predmetima.

Grupa radova predstavljena u Britanskom paviljonu u Veneciji tematizira seksualnost i ljudsko tijelo, dodajući dozu oštrog humora, osebujnosti i drskosti. “Smisao je humora pregovaranje između suprotnosti koje su nametnule konvencije. Humor i ozbiljnost donekle su međusobno zamjenjivi. U suprotnome ne bi bilo smiješno. Niti tužno”, izjavila je Lucas.

Središnji dio izložbe zauzima Maradona, monumentalna žuta skulptura muškarca u erekciji koja se bojom uklapa u žute zidove cijelog paviljona. Objašnjavajući zašto često koristi penis kao motiv u svojim skulpturama, Lucas nabraja razloge od ekonomskih do religioznih, fetišizma i figure oca, završavajući rečenicom u svom stilu: “Zato što ih ne viđam mnogo na ekranu”.

Osim Maradone, izložba se sastoji od gipsanih skulptura donjeg dijela ženskog tijela u stvarnoj veličini u kombinaciji sa svakodnevnim predmetima u domaćinstvu poput stolova, stolica ili wc-školjke, uz obavezni motiv cigarete.

S pomoću ovih emancipiranih muza, Lucas želi preokrenuti tradicionalnu objektivizaciju ženskog lika u muškoj povijesti umjetnosti, istovremeno podsjećajući na gipsane skulpture koje je napravila ranije u svojoj karijeri poput You Know What (1998) i CNUT (2004).

{gallery}sarah_lucas{/gallery}

Kako prenosi portal Supervizuelna, oni koji su navikli na uobičajeni Lucasin vizualni jezik koji podrazumijeva ogoljenu ispovjednost, metaforiku seksualne provenijencije, demitologizaciju stereotipa, specifični ironični diskurs i ready-made predmete, neće ostati razočarani, ali uz to izložba nudi i jednu novu i kompleksniju varijantu Sarah Lucas koju još nismo imali prilike upoznati.

Sastavni dio izložbe čini i katalog koji se sastoji od tekstova Sarah Lucas, pjesama D.H. Lawrencea te fotografija Juliana Simmonsa.

Prema riječima povjerenice izložbe Emme Dexter, provokativni radovi Sarah Lucas preispituju naše pretpostavke o rodu i obiteljskom životu na načine koji nas još uvijek mogu iznenaditi. Izložba ostaje otvorena do 22. studenog ove godine, a njezine dijelove, kao i razgovor s Lucas pogledajte u videu. Designboom/British Council


Povezano