Objavljeno

Samsungovo otkriće oko grafena omogućit će odjeću protkanu tehnologijom

Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) u suradnji sa seulskim sveučilištem Sungkyunkwan prvi je otkrio nove korake u inovativnom način korištenja grafena u suvremenoj tehnologiji.

Naime, iako su istraživanja u korištenju grafena u proizvodnji uređaja namijenjenih komercijalnim svrhama još u svojoj ranoj fazi, znanstvenici su uspješno sintetizirali veliku površinu grafena u jedan kristal na semikonduktoru bez gubitka električkih i mehaničkih svojstava toga materijala, što se događalo u ranijim istraživanjima.

Kako navodi SAIT, grafen je mnogo bolji od silicija kada je u pitanju provodljivost elektrona, a uz to je izdržljiviji od čelika te posjeduje visoku toplinsku vodljivosti i fleksibilnost.

Ovo će rezultirati korištenjem grafena u različitim revolucionarnim proizvodima, od proizvodnje fleksibilnih i nesalomljivih zaslona i elektroničkih uređaja nove generacije do bioničkih implantata i nosive tehnologije.

„Ovo je jedan od najznačajnijih proboja među inovacijama vezanim za korištenje grafena u povijesti njegovoga istraživanja“, poručuju iz Samsungovih istraživačkih laboratorija komentirajući materijal koji je pogodniji za električno punjenje i otporniji na toplinu od dosada korištenog silikona te ističući kako od svoga otkrića očekuju ubrzanje komercijalizacije grafena i početak nove ere u elektroničkoj tehnologiji.

Prvi je put iz dijela grafita grafen izoliran u Manchesteru u Velikoj Britaniji 2004. godine, za što su znanstvenici Andre Geim i Konstantin Novoselov dobili Nobelovu nagradu. Ministarstva znanosti diljem svijeta otada izdvajaju znatna sredstva za istraživanje i razvoj njegove uporabe, a na razvoj tehnologije bazirane na grafenu usredotočene su i tvrtke poput Samsunga, Nokie i IBM-a.

Samsungovo otkriće objavljeno je 4. travnja u jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa Science te Science Express, a suradnja SAIT-a s korejskim znanstvenicima u istraživanjima na području nanotehnologije traje još od 2006. godine. SamsungTomorrow/Cnet…


Povezano