Objavljeno

Predstavljen Pepper, osobni robot koji može prepoznavati emocije

Masayoshi Son, izvršni direktor japanske teleoperaterske tvrtke Softbank, predstavio je robota koji ne samo da prepoznaje emocije već i priča viceve.

Robota Peppera, proizvela je francuska tvrtka Aldebaran u suradnji sa Softbankom koji je financirao njegovu izradu. Pepper se od veljače iduće godine počinje prodavati kao humanoidni robot za osobnu upotrebu s cijenom od 2,000 dolara, odnosno 11,128 kuna.

Posebna značajka ovoga robota je njegova sposobnost prepoznavanje ljudskih emocija, za što koristi algoritme koji funkcioniraju preko softwarea u oblaku. Taj software je u stanju „čitati“ ljudska lica i analizom glasa prepoznavati emocije. Pepper može komunicirati vlastitim izražavanjem emocija, glasom ili govorom tijela.

Japanski i francuski inženjeri znaju da ne mogu programirati robota koji će se ponašati savršeno u svakoj situaciji. Zato su Pepperu ostavili mogućnost da uči sam. Njegovi izumitelji kažu kako se njegov software, aplikacije i umjetna inteligencija mogu nadograđivati, pa će tako s vremenom postajati znatno pametniji u odnosu na stanje u kojem je bio kad je kupljen.

Isto tako, kroz interakciju s ljudima Pepper će početi pričati viceve i iz ljudskih reakcija učiti humor.

„Naš je cilj razviti privrženog robota koji će nasmijati ljude“, izjavio je Son. Spectrum/Vidi


Povezano